Robert Karlsson, chef för polisens utredning av grova brott i region Väst. Foto: Josefine Slätt/SVT

4-årig flicka offer i gängkonflikten

Uppdaterad
Publicerad

En av de omkomna i gårdagens bilexplosion i Göteborg är en tongivande gängmedlem i 30-årsåldern. Samtliga fyra personer som satt i bilen när den exploderade dog, varav en flicka född 2010.

Det var strax efter klockan 17 på fredagseftermiddagen som en bil exploderade i rondellen vid Torslanda brandstation i Göteborg. I bilen satt fyra personer. Två män födda 1986 och 1982 och en flicka född 2010. En person är ännu inte identifierad.

Polisen jobbar nu utefter två inriktningar. Den ena är att männen hade något explosivt ämne med sig i bilen och att det av någon anledning har exploderat. Den andra inriktningen går ut på att någon utomstående har placerat ämnet eller föremålet i bilen. Den tekniska undersökningen av bilen och området för explosionen är ännu inte klar.

Bilexplosion i Torslanda

Stor hotbild

Mannen född -82 har gängkopplingar har varit inblandad i de senaste årens gängkonflikter i Göteborg. Hotbilden mot honom har länge varit stor. Och enligt uppgifter till SVT Nyheter hade han skottsäker väst på sig när bilen exploderade.

– Vi vädjar nu till allmänheten om hjälp. Är det så att man har sett någonting på vägarna eller i området så vill vi att man hör av sig till oss, säger Robert Karlsson, chef för polisens utredning av grova brott i region Väst, till SVT Nyheter Väst.

En förundersökning om brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor har inletts. Dessutom håller man vittnesförhör och undersöker olycksplatsen.

”Hörde fruktansvärd smäll”

Janne Wolltin blev ögonvittne till händelsen och berättar för SVT Nyheter om den fruktansvärda smäll han hörde när han körde in i rondellen:

– Jag såg delar flyga omkring högt upp i luften och såg sedan resterna av en bil. Först trodde jag att den hade kört in i räcket, men det var en kraftig explosion. Jag körde fram och tog med mig brandsläckaren ut. Jag tror det var fyra personer i bilen.

Vad tänkte du när du hörde smällen?

– Vad är detta för någonting? Men när jag kom fram så såg jag att det måste ha varit en bomb i bilen. Det var helt sönderslitet, framdelen till motorn och allt var borta, säger Janne Wolltin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilexplosion i Torslanda

Mer i ämnet