Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen följde drognätverket fram till en gård utanför Örebro – se bilderna från spaningen. Foto: Polisens förundersökning

Se polisens egna bilder från spaningen vid gården – före knarktillslaget

Publicerad

Här spanar polisen när över 100 kilo droger lastas om. Gömda bakom granar ligger flera poliser och följer hanteringen minut för minut. Timmar senare slås nätverket ut när polisen i en koordinerad på flera platser griper dem.

I slutet av november förra året slog polisen slog till på flera platser runt om i Sverige. Man slog då också sönder ett av de större drognätverken i Västsverige, med kopplingar till både Bandidos och Foxtrot-nätverket.

– Vi har sett att det här nätverket har fått en betydande roll i Fyrbodal men också regionalt och internationellt kopplade till de grova våldsbrott som varit i Sverige, sa spaningsledaren Per Björkman till SVT Nyheter Väst.

Tolv personer har åtalats för olika roller i nätverket. En man i 25-årsåldern boende i Vänersborg pekas av åklagaren ut som organisatören. Det är han som via den krypterade chatttjänsten Signal förmedlat kontakt med kurirer i Sverige och ett alias ”Top boy”, som ska finnas utomlands.

– ”Top Boy” är enligt mig den huvudsakliga uppdragsgivaren och ägaren av narkotikan, säger åklagaren Stefan Lind.

Gömd i bensintanken

Drogerna kördes in gömda i bensintanken på lastbil via Helsingborg hamn. Sen var nästa adress en gård utanför Örebro, där drogerna lastades om.

Gömda i skogen runt gården spanar polisen och filmar hur drogerna packas om till en hyrbil.

– Vi har chattar och avlyssnade samtal och ett stort beslag. Bevisningen är bra, säger Lind.

Totalt är tolv personer åtalade för inblandning. Alla nekar till brott förutom lastbilschauffören.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.