Det ringde på dörren – sedan fick Charline veta att hennes mamma inte levde längre. Först efter tre timmar uppdagades felet. Foto: SVT

Charline fick felaktigt dödsbud: ”Din mamma är död”

Uppdaterad
Publicerad

I februari ringde polisen på hemma hos Charline i Göteborg och berättade att hennes mamma tagit livet av sig. Tre timmar senare visade det sig att mamman inte alls var död utan befann sig i sitt hem – livs levande.

– Jag bara föll ihop på golvet, säger Charline om när hon fick dödsbeskedet.

I klippet berättar Charline om när hon tog emot det felaktiga dödsbudet.

Efter att poliserna knackat på och gett henne beskedet om mammans död bad Charline dem att åka och hämta mammans hundar i hennes bostad. När poliserna kom fram till lägenheten var det mamman som öppnade dörren.

– Jag trodde inte på dem när de ringde och sa att mamma lever. Jag hade ju fått en lapp där det stod att mamma var förd till obduktion av dem. Det var en dubbel chock, säger Charline. 

Ord står mot ord

Enligt polisen har de dock berättat för Charline att dödsbudet inte var helt säkert men att mycket talade för att det var hennes mamma som hoppat framför ett tåg. Men Charline har inget minne av att polisen lade fram det på det sättet.

Det enda hon minns är vad som stod på broschyren som poliserna lämnat om att kroppen var förd till obduktion och att hon snart skulle få ta avsked.

– Det här ska inte hända, men nu hände det. Vi trodde att Charline hade förstått att det inte var helt säkert att det var hennes mamma, säger polisen Olle Carlström, gruppchef för dödsfall och försvinnande.

I klippet nedan hör du polisens förklaring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.