Foto: TT/Lars Hedelin

Polisen höjer beredskapen i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Efter uppgifterna om IS-män som är beredda att utföra terrordåd i Sverige har polisen i region Väst har nu ökat beredskapen. – Vi ska vara förberedda på att hjälpa till om det händer något, säger Robert Karlsson, kommenderingschef för den särskilda händelsen.

– Staben har gått upp i informationsläge. Vi håller oss informerade om vad säkerhetspolisen jobbar med, säger Tommy Nyman, polisens presstalesman på region Väst.

I tisdags rapporterade flera medier att polisen i Stockholm och Nationella Operativa Avdelningen, NOA, jobbade med en så kallad särskild händelse eftersom de fått uppgifter om att flera IS-män kan befinna sig i Sverige med målet att utföra ett terrordåd i landet nådde.

Måste vara förberedda

GP var först om att rapportera att de uppgifterna fått konskvenser även för polisen i Västsverige.

Enligt Robert Karlsson som är kommenderingschef för den särskilda händelsen, i region Väst inledde man en särskild händelse under onsdagen. Anledningen är att man snabbt ska komma igång om det händer.

– Vi gjorde det igår och syftet är att stöda det nationella arbetet. Vi ska vara förberedda på att hjälpa till om det händer något. Men det finns inget konkret hot mot Västsverige, säger Robert Karlsson.

Men är det med anledning av terrorhotet och informationen om IS-män i Sverige?

– Det är med anledning av de uppgifter som vi har fått från Säpo och för att vi ska vara beredda att stödja en eventuell nationell insats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.