Hör polisen om det felaktiga dödsbudet i klippet ovan. Foto: TT/SVT

Polisen om det felaktiga dödsbudet: ”Vi ska se över rutinerna”

Uppdaterad
Publicerad

Charline från Göteborg fick påhälsning av polisen som meddelande att hennes mamma troligen tagit livet av sig. I själva verket handlade det om en helt annan person med en liknande tatuering.

–  Det var även hårfärg och kvinnans längd som stämde in, så mycket talade för att det var Charlines mamma som avlidit, säger polisen Olle Carlström, gruppchef dödsfall och försvinnande i Göteborg.

Hör polisen om det felaktiga dödsbudet i klippet ovan.

Enligt polisen är ett dödsbud aldrig helt säkert innan identifiering av anhöriga, trots det lämnar polisen över en lapp till den anhörige om att kroppen är förd till obduktion och att man snart kan komma och ta avsked.

– Skulle vi säkerställt identiteten genom en obduktion kan det ta upp till elva dagar innan man får svaret och då finns det en risk att man får veta det på annat håll innan dess, säger polisen Olle Carlström, gruppchef dödsfall och försvinnande i Göteborg.

Men hur kan man identifiera en avliden enbart utifrån en tatuering?  

– Det var även hårfärg och kvinnans längd som stämde in, så mycket talade för att det var Charlines mamma som avlidit.

Se klippet där Charline berättar om när hon fick dödsbudet här:

Gruppchefen Olle Carlström trodde att Charline uppfattat att det inte var säkert att det var hennes mamma som var död när poliserna meddelade henne, vilket Charlilne inte uppfattat.

– På grund av den här händelsen kommer vi att se över hur vi kan förbättra rutinerna när ett dödsbud överlämnas för att säkerställa att hela informationen går fram, säger han.

Ärendet har utretts av polisens särskilda utredningar, en fristående avdelning inom Polismyndigheten och som kommit fram till att inget tjänstefel har begåtts och att det inte kommer att få några arbetsrättsliga konsekvenser men de beklagar det inträffade.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.