Var gärna en nyfiken granne som uppmärksammar obekanta personer i trapphuset genom att fråga vem de ska besöka, säger Sara Svensson, chef för människohandelsgruppen. Foto: TT

Polisen: ”Prostitution är inte bara ett storstadsfenomen”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i region Väst har under det senaste året arbetat intensifierat mot prostitution. Under våren har man gjort flera insatser mot sexköpare i bland annat Borås och Trollhättan.

– Prostitution är inte bara ett storstadsfenomen, vi har märkt att sexhandeln ökar i samhället, säger Susanne Arvidsson, lokalpolisområdeschef i Södra Fyrbodal.

Nu uppmanar polisen allmänhet, hotellnäringen och fastighetsägare att informera vid misstänkt sexhandel, som enligt polisen är en stor inkomstkälla för kriminella aktörer.

– Var gärna en nyfiken granne som uppmärksammar obekanta personer i trapphuset genom att fråga vem de ska besöka. Målet är att störa sexhandeln genom att öka risken för sexköpare att åka fast, säger Sara Svensson, chef för människohandelsgruppen.

Insatser i mindre städer

Polisen i regionen har gjort flera insatser mot prostitution, som i Borås och Trollhättan där spanare agerat mot misstänkt bordellverksamhet med koppling till både Fyrbodal och Skaraborg. I maj greps Boråspolisen två sexköpare, båda erkände på plats.

– Man vill hålla verksamheten dold och vara anonym. De åker runt hela landet och är på en plats under ett par dagar upp till några veckor innan de byter. Om det blir känt att verksamheten pågår flyttar de vidare, säger Sara Svensson.

Informationskampanj

Polisen i Fyrbodal kommer för första gången att genomföra en riktad informationssatsning för att uppmärksamma fastighetsägare och hotell- och taxinäringen om vad de bör vara uppmärksamma på.

– Nu är vi inne i en tid där lägenheter hyrs ut i andra hand i sommar, För att vi ska veta var vi ska titta behöver vi information från allmänheten, säger Susanne Arvidsson.

SVT Nyheter Väst har tidigare granskat sexhandeln i Västsverige. I klippet ser du när sexköpare grips på bar gärning i Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här grips sexköparna framför rullande kamera mitt i centrala Göteborg. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexhandeln i Västsverige

Mer i ämnet