• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Under insatsen deltog hundratal medarbetare från polisregion Väst. Genrebild. Foto: TT

Tre anhållna efter stor insats mot sexhandel i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer är anhållna misstänkta för grovt koppleri efter en stor polisinsats mot massagesalonger i Västsverige. Polisen misstänker att det ”förekommit köp av sexuell tjänst bakom en fasad av legal massageverksamhet”.

Ett hundratal medarbetare från polisregion Väst deltog i polisinsatsen under tisdagen. Bakgrunden är underrättelser som polisen bearbetat under en längre tid. Misstankarna riktas mot massagesalonger som erbjudit sexuella tjänsterunder täckmanteln ”thaimassage”.

– Vi misstänker att det förekommit köp av sexuell tjänst bakom en fasad av legal massageverksamhet, skriver Magnus Dahl.

Identifierade ett stort antal brottsoffer

Totalt slog polisen till mot 12 massagesalonger på olika platser i Västsverige. I samband med polisinsatsen hämtades en man och två kvinnor till förhör. De anhölls senare misstänkta för grovt koppleri.

Vid tillslagen identifierade polisen ett stort antal brottsoffer som kunde knytas till koppleriverksamheten vid massagesalongerna. 

– Det rör sig om utsatta kvinnor som befunnit sig i en svår situation i verksamheter där någon misstänks tjäna pengar på handeln med sexuella tjänster. Just utsattheten är stor i de här fallen, då det är den som driver massagesalongen som har kontrollen och kanske också är den som bokar kunderna. Då är det svårt för kvinnorna att dra sig ur, skriver Magnus Dahl spaningsledare vid Sektionen mot internationell grov organiserad brottslighet.

”Misstankar mot enstaka salonger”

Under onsdagen fortsätter utredningen med bland annat fler förhör och analys av de beslag som gjorde under insatsen. Polisen hoppas att insatsen kan underlätta för de som driver seriös massageverksamhet.

– Handeln med sexuella tjänster bakom stängda dörrar kan spilla över på branschen som får en negativ stämpel. Därför är det viktigt att poängtera att brottsmisstankarna endast riktas mot enstaka massagesalonger, det vill säga den verksamhet där vi har uppgifter om att sexhandel pågår, säger Magnus Dahl. 

Fakta om koppleri och köp av sexuell tjänst

Den som främjar eller på ett otillbörligt sätt ekonomiskt utnyttjar att en annan person har tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning döms till koppleri.

Det är koppleri om någon helt eller delvis upplåter en lägenhet med vetskap om att den används för tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning.

Straffet är fängelse i högst fyra år. Vid grovt brott är straffet fängelse i lägst två år och högst tio år.

1999 blev det förbjudet att köpa sexuella tjänster. Förbudet innebär att det är olagligt att mot ersättning skaffa sig en tillfällig sexuell förbindelse. Straffet är böter eller fängelse i högst ett år. Det är inte straffbart att sälja sexuella tjänster.

Den som förmår ett barn som ännu inte fyllt arton år att mot ersättning delta i en sexuell handling döms för utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling till fängelse i högst fyra år.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.