Kamerorna ska placeras i området mellan Kungsportsavenyn 2 och Götaplatsen. Foto: SVT

Polisen sätter upp övervakningskameror på Avenyn

Uppdaterad
Publicerad

Inför årets jul- och nyårsfirande ska polisen sätta upp kameror på Kungsportsavenyn i Göteborg. Med bevakningen hoppas polisen kunna lagföra fler brottslingar och skapa trygghet i staden.

De fem kamerorna börjar monteras upp från och med mitten av november. De är tillfälliga och ska sitta uppe i tre månader, det är ett så kallat 90-dagarsbeslut.

– Det är våldsbrott mot personer som vi så långt som möjligt vill stävja med kamerorna. Generellt sett handlar det om rån och misshandel, säger Kim Kanefur, projektledare för kamerabevakning i lokalpolisområde City.

Det är lokalpolisområde Göteborg city som beslutat att sätta upp kamerorna på Avenyn, vilket GP var först med att berätta. Det är ett område där det finns risk för allvarlig brottslighet enligt polisen.

– Vi sätter upp dem för att vi har juldagen, nyårsafton och julhandel som snart kommer igång. Statistiskt har vi brott som sker på Avenyn – och ju fler som rör sig på en plats desto större risk är det att brott sker där, säger Kanefur.

Behöver bättre utredningsmaterial

Med kameraövervakningen hoppas polisen kunna klara upp fler brott och lagföra fler brottslingar.

– Vi hoppas att de är till hjälp i utredningsläget, att vi får ännu bättre material. Men också att de har viss avskräckande effekt och att man får en minskning av brottsligheten. Och vi kanske kan avbryta brott när de begås – om det finns möjlighet. Men största vinningen är i utredningssyfte.

Kanefur tror att övervakningen också kan leda till ökad upplevd trygghet hos människor i området.

– Det är också en positiv effekt – att människor i området kanske upplever att man inte är ensam – att kamerorna ser en, säger Kanefur.

Fler bevakningskameror på sikt

Citypolisen kommer att fortsätta med sina ordinarie helginsatser på Avenyn, kamerorna ska vara ett komplement.

Brott begås på fler platser i staden – varför övervaka just Avenyn?

– Vi jobbar på att få bevakning i hela Göteborg – Järntorget, Heden och så vidare. Det kommer förhoppningsvis nästa år. Men nu valde vi att fokusera på ett område där vi kan samla kamerorna nära varandra geografiskt.

Vad händer med kamerorna på Avenyn när tre månader har gått?

– Då plockas de ned. Tanken är att fasta kameror ska komma upp under året som kommer. På sikt är planen att mellan 300-400 fasta kameror ska sättas upp i Göteborg city.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.