I klippet ovan berättar komissarien Tobias Stenström mer om polisens arbete med drönare. Foto: SVT

Polisen storsatsar på drönare – ska bekämpa brott

Uppdaterad
Publicerad

Smidiga, billiga och tysta. Drönare har blivit polisens nya ögon från skyn och nu har en helt ny avdelning inrättats i polisregion Väst. De ska bland annat användas för att bekämpa brott i utsatta områden.

– Vi har gått från i princip ingenting till en väldigt god förmåga, säger kommissarien Tobias Stenström.

Polisens nya avdelning för kameraövervakning har varit igång sedan i juni i år. Bland annat har ett 20-tal poliser utbildats till drönarpiloter och under hösten kommer ytterliga ett 20-tal utbildas. Målet är att polisen snabbare ska kunna lösa olika former av brott med hjälp av just drönare.

– Vi har gått från i princip ingenting till en väldigt god förmåga. Det gör att vi har kunnat prioritera, utbilda och köpa in utrustning till lokalpolisen som har den här typen av områden, säger Tobias Stenström, kommissarie och regionalt kameraansvarig vid Polisen region Väst.

Fler kameror

Utöver drönare använder sig polisen också av fasta kameror, kroppskameror och kan även hämta in filmer från externa aktörer som Västtrafik. Men trots att polisens kameraövervakning nu utökas tror Tobias Stenström inte att det finns risk för ett ”storebror ser dig”-samhälle. 

– Jag tror inte det. Vi har ett väldigt stort krav på oss, när vi får komma och bevaka. Vi kan inte sätta upp en kamera var som helst. Det ska vara en brottutsatt plats, säger Tobias Stenström.

Tror du det kommer att leda till att ni löser fler brott? 

– Absolut, det är jag helt övertygad om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.