Polisen använder sig allt mer av drönare

Uppdaterad
Publicerad

Drönare blir allt vanligare i polisens arbete, bland annat för övervakning och i spaning efter brottslingar. I år räknar polisen med en kraftig ökning av drönare i verksamheten.

– Visionen är att en vanlig radiobil med enkelhet ska kunna använda drönare vid behov, säger Stefan Hector, ansvarig för polisens UAS-verksamhet.

Drönare, eller Unmanned aerial system (UAS) som det även heter, har blivit ett vanligt hjälpmedel i flera branscher. Nu har även polisen tagit tekniken i bruk.

– Drönare är bra och vi ser det som ett komplement till helikoptern. Det finns många användningsområden och de är enkla att använda, säger Stefan Hector, ansvarig för polisens UAS-verksamhet.

Undviker uppmärksamhet

Att göra eftersök av personer med drönare är en stor fördel, enligt polisen. Då handlar det främst om att snabbt kunna söka över stora områden och eventuellt kunna avskriva dem, för att då istället kunna kraftsamla sökpersonal till mer svårsökta områden.

Det gjordes bland annat i sökningsarbetet efter den tolvåriga pojke som försvann i Falkenberg i höstas. Med värmekameror i drönarna kan de också användas för att spana efter misstänkta personer i exempelvis mörker.

– Men vi ser även användningsområden i spaning och övervakning av till exempel torgmöten. Då får vi en bra överblick utan att dra till oss uppmärksamhet, säger Stefan Hector.

Ska trefaldigas – på ett år

I dag finns cirka 50-60 drönare i polisens verksamhet och ungefär lika många förare. Polisen räknar med en kraftig ökning i år, till upp emot 150 förare. Då ska också värmekameror vara standard i drönarna, vilket det inte är idag.

– Det här ska inte vara någon högspecialiserad verksamhet, utan drönare ska vara lätta för poliser att använda runt om i landet, säger Stefan Hector.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.