Polisen använde drönare i sökandet efter 12-årige Dante. Foto: SVT

Drönare – ett av hjälpmedlen vid sökandet efter Dante i höstas

Uppdaterad
Publicerad

Polisens drönare var ett av hjälpmedlen i det stora sökpådraget efter den försvunne 12-årige pojken i Falkenberg under tre dygn i höstas. Det var första gången polisen använde drönare skarpt i den regionen.

Tusentals personer deltog i sökandet och Missing people har beskrivit det som den största sökinsatsen någonsin för dem. Nyligen prisades även polisen, Försvarsmakten och Missing people för sökinsatsen av 112-priset som delas ut av SOS alarm.

Kunde utesluta områden

Ett av redskapen som polisen använde i sökandet var drönare. Då användes den främst för att söka av stora områden så att markpersonal kunde kraftsamla kring mer svårsökta områden. Pojken hittades slutligen avliden i en å.

– Det var första gången som UAS användes på det här sättet i region väst. Då kunde vi på ett bra sätt hjälpa till att utesluta områden där pojken rimligtvis inte fanns. Tyvärr blev ju utgången sorglig ändå, säger Rickard Henningsson, processledare på polisens UAS-verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.