Foto: TT

Polisen svarade på tittarnas frågor om vardagsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Här är de som chattade:

Jan Olsson – jobbar med bedrägerier

Mats Hjelmgren – jobbar med att utveckla polisens utredningsprocesser

Tomas Granlund – Förundersökningsledare

Fouad Youcefi, reporter: Nu  kör vi igång chatten! Ställ dina frågor till mängdbrottsexperterna inom polisen.

Här är de som chattar:

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Jan Olsson – jobbar med bedrägerier

Mats Hjelmgren – jobbar med att utveckla polisens utredningsprocesser

Tomas Granlund – Förundersökningsledare

Josef: Varför skriver ni att ”Det är uppenbart att brottet inte kan klaras upp” eller liknande i nedläggningsbeslut när det egentligen handlar om att ni inte hinner?

Mats Hjelmgren: Vi måste följa den lagstiftning som finns på området att i möjligaste mån utreda allt. Ibland blir vissa brott olöst på grund av tiden vilken vi beklagar.

Johan: Vad behövs för att att fler brott ska klaras upp? Vad är det i lagstiftningen som sätter käppar i hjulet?

Jan Olsson: I stort tror jag att vi har den lagstiftning vi behöver vad som saknas är utredare för att handlägga de brott som sker

Tommy: Vilka undersökningar syftar stf rikspchef när han säger att allmännhetens förtroende är opåverkat.

Jan Olsson: Hänvisningen lär bygga på de undersökningar som görs i stort när det gäller Polisen

Carola: Läser om taxichauffören Jenny på SVT:s sajt som identifierade flera av de misstänkta, gett polisen personnummer och adresser på dem, ändå läggs förundersökningen ned. Förklaringen från polisen var tydligen att arbetsinsatsen från polisen skulle inte korrelera med utfallet, böter i detta fall. Hur kan polisen förändra sitt arbete för att lösa den här typen av brott?

Tomas Granlund: Tyvärr finns det rättsregler som styr hur dessa brott ska åtalas, det ska vara påkallat ur allmän synpunkt som det heter och där finns vissa värdegränser för att det ska ses vara påkallat ur allmän synpunkt. Tyvärr inget som polisen råder över .

Kojak: På vilket sätt ska polisens ”utredningsprocess” utvecklas??

Mats Hjelmgren: Vi tittar över eventuella brister i våra processer för att om möjligt effektivisera dessa så bra som möjligt med bibehållan kvalitét och hög rättssäkerhet.I  vissa fall försöker vi tillföra tekniska hjälpmedel i de fall det är möjligt.

Johan: Vad behövs för att att fler brott ska klaras upp? Vad är det i lagstiftningen som sätter käppar i hjulet?

Tomas Granlund: En svår fråga, bevisvärderingen och rättsäkerheten måste sättas högt men ibland känns det som om det krävs både hängslen o livrem. Jourdomstolar tror jag skulle vara bra för att få snabba åtgärder medan allt finns i färskt minne.

Erik: Jag har blivit utsatt för ett brott där jag handlat saker på blocket men inte fått några varor. Det är två personer inblandade och dessa skyller på varandra, trots att jag har bevis på till vilken jag betalat pengarna så kan ni på polisen inget göra eftersom att dom skyller på varandra. Varför är det så?

Jan Olsson: Omöjligt att svara på utan att ta del av alla uppgifter men generellt så följer vi pengarna vid bedrägerier och den som teknar det konto dit pengarna förs är att anse som skäligen misstänkt i min värld. Det kan ha varit så att det fanns 2 personer som teknade kontot och då blir det klart knepigare....

Marko: Det som jag tror e att det fatas mycket poliser

Snart utlandsboende: Enligt uppgift klarar norska polisen upp över 60% av de s.k vardagsbrotten. Varför är det så förbannat svårt för den svenska polisen att försöka uppnå samma resultat? Varför inte ett studiebesök?

Tomas Granlund: Enl BRÅ så ligger de flesta europeiska länder på samma nivå, kan bero lite hur man redovisar sin statistik

Nicke: Får man lägga ut bild på misstänkt på nätet

Mats Hjelmgren: Polisen kommer inom kort att börja lägga ut bilder på okända gärningsmän eller farliga som befinner sig på okänd plats. Vi kommer då att få medborgarnas hjälp att hitta och identifiera dessa. De kommer att visas på polisens egen hemsida.

peter: hej en person ringe och sa att han var från ett bolag som investerade i fastigheter,skicka massa info på min mail.även info på företaget,jag skulle investera 37 000 ,jag gjorde detta i tron att det var reko,visade sedan att han slutat på detta bolaget och gjorde detta i eget syfte,då anmälde jag honom ,har sedan ringt polis och åklagare,det dom säger att dom inte hinner med detta,jag blir så frusterad,då man har hans personnummer och adress utan att göra något

Jan Olsson: Utan att vara insatt i ärendet skulle jag tro att ärendeinflödet är så pass stort att prioriteringen gör att en del ärenden får stå tillbaka längre än andra. Huvudsaken borde ändå vara att ditt ärende utreds till slut.

Frida: Är det verkligen meningen att alla resurser skall gå till kriminella som skjuter ihjäl varandra? Så vi vanliga medborgare ej får någon hjälp när vi drabbas av brott. De har ju själv valt sin väg i livet.

Tomas Granlund: Polisen är skyldig att utreda de brott som går att utreda, vi kan inte börja värdera vilka som är värda vår hjälp eller ej utan måste följa gällande lagstiftning

Fouad Youcefi, reporter: Ni är väldigt många som skriver frågor just nu. Jan, Mats och Tomas svarar så snabbt de hinner. Håll gärna era frågor korta och koncisa så hinner fler få svar.

Edvard Jönsson: Varför kan inte polisen/gränskontrollen kolla upp all de vita minbussarna som korsar våra gränser. Ystad-Karlsham......

Mats Hjelmgren: Vi måste ha lagligtstöd för att undersöka fordon

cezary: Blir jag straffad om jag själv väljer att straffa de ansvariga kriminella när polisen klarar inte uppgiften?

Tomas Granlund: I princip JA om du gör dig skyldig till ett brott, ex misshandel

Mats: Om ni inte fattar det kan jag berätta att sveriges befolkning verkligen inte ksn accepera detta. Min fru blev knivrånad i vår källare. Ett tag efter kände hon igen förövaren varefter jag tog närbild på personen. Utredningen las ned utan att vi anledning. Kommentar

Tomas Granlund: Kan inte kommentera den händelsen men ofta står ord mot ord och då blir det svårt att avgöra vem som har rätt om det inte finns någon annan bevisning

Orolig mamma: Hur länge skall man behöva vänta på att ni tar tag i bedrägeri/urkundsförfalskning? Anmält för 13 månader sedan?

Jan Olsson: Bedrägerierna har ökat 200% de senaste åren men antalet som ska utreda dessa har inte följt den utvecklingen varför det kan ta lång tid innan ditt ärende tas om hand. Bara 2016 anmäldes över 200.000 bedrägerier och självklart har vi inte personal att ta emot ett sådant inflöde. Jag hoppas att ditt ärende tas upp snart men situationen är mycket ansträngd.

Ove: Varför måste grova brott prioriteras? De utförs ”internt” i begränsad grupper. Vanligt folk skulle mer uppskatta att vardagsbrott de utsattas för prioriteras.

Mats Hjelmgren: Svårt att se att boende i landet skulle känna trygghet i om polisen inte försökte stoppa dessa skjutningar eller övriga grova brott oavsett vem det drabbar.

Wicke: Om jag presenterar bevis så blir ju allting mycket enklare, alla sysslar väl inte med mordutredningar?

Tomas Granlund: Det är jättebra men all hjälp vi kan få, sedan måste bevisen värderas av domstol eller åklagare/fu-ledare

Kristina: Tror ni inte att de så kallade ”mindre brottslingarna” blir modigare om inget händer dem, alltså om de kommer under gång på gång?

Tomas Granlund: Absolut ser vi dessa risker, Sveriges rättssystem håller dock på att svänga där med mera nya regler och mindre straffrabatt för att ge mera kännbara påföljder så alla brottslingar ska avskräckas från att begå brott

Mikael: Om arbetsinsatsen måste vara i proportion till utfallet är det likställt med att småbrott (böter) medför ingen risk att lagföras, och även om vi har tio gånger fler poliser kommer ju processen alltid att kosta mer än straffet så att säga. Kommentar?

Mats Hjelmgren: Om våra resurser bli bättre så talar allt för att vi kommer att hinna med att utreda många fler brott vilket även omfattar mängdbrott. För den enskilde som drabbas är det alltid viktigt oavsett brottstyp.

HOD: Om man har foto på brottslingar när brottet begås och polisen känner igen förövarna. Varför kan man då inte bara gripa dom Inga tidskrävande utredningar behövs. Om inte det går ja då kan ju alla begå bötesbrott utan åtgärd.

Jan Olsson: Så är det inte riktigt. Alla bötesbrott läggs inte ned men eftersom situationen är som den är så måste en prioritering ske till nackdel för bötesbrotten. Om jag kunde klona utredare skulle jag förutom att erhålla Nobelpris också angripa alla brott, jag lovar..

Marko: Det som jag tror e att det fatas mycket poliser

Jan Olsson: 10 poäng där, det är uppenbart. Att vi inte kan utreda tillräckligt många brott är en icke-fråga!

Björn: Bor på Lidingö. Här sker numera ett inbrott per dag. Nästan inga inbrott klaras upp. Det är fritt fram för den som vill göra inbrott. Genom att tanka data från mobilmaster samt titta på trängselskattekamerabilder skulle man via lite programering kunna få fram misstänkta bilar att hålla koll på. Varför gör inte polisen sånt? Varför arbetar man fortfarande med kolpulver och borste? Tiden verkar stå still.

Tomas Granlund: Våra tekniker använder sig av olika hjälpmedel för att säkra spår, men klassiska fingeravtryck är svåra att bortföklara.

En bil som syns på en plats är tyvärr klena bevis för att de gjort inbrott men ofta används både trängselkamrorna och andra ”spårvägar” för att kartlägga gärningsmäns rörelser.

Ewa: Varför inte anställa personer som arbetar som utredare av enklare brott med endast böter i straffskalan?

Mats Hjelmgren: Ekonomi. Våran nuvarande budget ger oss inte det utrymmet. Kanske kommer den att förstärkas under våren vilket kan ge oss möjlighet att öka antalet civila utredare och poliser.

åke: Varför används inte Nationella insatsstyrkan för att stoppa gängskjutningarna t ex i Stockholm så att det blir resurser över till andra utredningar av t ex vardagsbrott??

Tomas Granlund: Den frågan måste nog ställas högre upp och det är inte riktigt officiellt vad de sysslar med när de inte utför sina ordinarie arbetsuppgifter. De finns men syns inte

Cristian: Jag blev utsatt för dödshot 2014, alltså långt innan 2016. Ringde om polis o lämnade anmälan med detaljerat signalement o adress på den som hotade mej. Sen var det tyst i 2 mån då jag ett brev att utredningen lagts ner några timmar efter anmälan pga av brist på spaningsuppslag! Uselt är det snällaste man kan säga om den insatsen. Sen hör man bitr riskpolischefen svamla som en politiker i Aktuellt. Uruselt!

Mats Hjelmgren: Det går inte att uttala sig utan att vara insatt i ditt enskilda ärende. Beklagar.

S: Hej, hur får man ett bedrägeribrott, med mycket stark bevisning men som har lagts ned, att återupptas igen?

Jan Olsson: Vad man självklart sk göra är att begära överprövning av Polismyndighetens nedläggningsbeslut, förklara varför man anser att det ska överprövas, skicka den till Åklagarkammaren. Åklagaren tittar då på ärendet igen och beslutar om det ska utredas eller ej. Detta är din självklara rättighet.

Sven: Hur många timmar i veckan spelar en normal svensk polis innebandy?

Tomas Granlund: Vi har 1,5 timme fysisk träning i veckan som ägnas åt självskydd, kondition (innebandy) etc. Sedan samlas många före o efter jobbet för att jaga den där lilla vita bollen. Bra för konditionen

Vilma: Min cykel blev stulen. Vilket straff skulle tjuven kunna få om han togs fast?

Tomas Granlund: Stöld ska normalt ge fängelse men kan ersättas med villkorlig dom o böter

xarok: Varför låter inte polisen att fd kriminella som varit med i tung organiserad kriminalitet att hjälpa polisen tex inom it , info. Till viss del används det människor till det men inte de som verkligen vet vad dom sysslar med. Varför tar inte polisen till den hjälpen. Sedan är det väll så att vi i sverige har en insattsstyrka som inte har överdrivet mycket att göra och som är utbildade för att göra de vanliga poliser inte ska göra. Varför används inte dom?

Jan Olsson: Det är väl klart vi tar emot tips/råd osv från de som lever i organiserad brottslighet.

Harpan: Är ni inte oroliga att brottsoffer tar lagen i egna händer, eller satsar ni då extra resurser på att sätta dit personen som löst brottet själv+

Mats Hjelmgren: Vi har ännu inte nått en så dålig nivå på våra resurser att frågan tagit sig sådana proportioner. Förhoppningsvis kommer vi aldrig dit.

Hälsninga Lennart Jarskog: En utredare berättade att taxichauffören måste kontaktas liksom alla fyra resenärerna osv. Jag förstår att det är tidsödande. Han avslutade med att straffet kanske bara blir böter. Det viktigaste för alla inblandade är nog att få betalt för stulet gods, taxikostnad osv. Tyvärr sa ingen något om det under TV-inslaget.

Tomas Granlund: Svarade på den frågan längre ned i chatten, tyvärr är det så att för att få hjälp av staten med ersättningsyrkanden etc så måste en brottsutredning pågå.

Frågvis: Finns en risk att man ”skapar” grövre brottslingar senare i livet om man inte tar tag i mindre brottslighet tidigt?

Mats Hjelmgren: Det finns många teorirer om mäniskors utveckling. Ämnet ligger inte riktigt inom vårt kompetensområde.

Pensionär: Av preventiva skäl borde polisen publicera bilder och personuppgifter på kända gärningsmän som ägnar sig åt s.k. åldringsbrott. Eller, tycker polisen det är viktigare att skydda dessa brottslingars identitet än våra åldringars säkerhet?

Jan Olsson: Jag tycker du ska titta på Brottscentralen i så fall där visas de varje vecka för att förmå tittarna att hjälpa till med identifiering av gärningsmännen. Dock sker en gallring av vilka ärenden som läggs ut då det ändå är ett intrigitetsintrång på gärningsmännen vilket vi självklart måste ta hänsyn till.

Kicki från Stenungsund : Stenungsunds station har varit ett populärt ställe för cykeltjuvar. När jag polisanmälde att min cykel blivit stulen där, fick jag till svar att det var uppenbart att brottet inte gick att utreda. Min tanke är: Jag är antagligen inte den enda som blivit bestulen på en cykel där. Skulle polisen inte kunna bevaka platsen under tid och helt enkelt ta cykeltjuvarna på bar gärning? Det ska ju inte vara fritt fram att stjäla! Vad sänder det för signaler?

Tomas Granlund: Det är dylika åtgärder som man ska prata med sin lokala polis om, vi ger numera löften om vad o hur våra satsningar ska styras utifårn den lokala problembilden. I övrigt håller jag med dig

Janne: Vilka åtgärder planerar polisen i nära framtid för att kunna öka antalet uppklarade vardagsbrott? Efter dagens aktuellt så lär ju inte dessa brott direkt minska då det tydligen är mer eller mindre riskfritt.

Mats Hjelmgren: Det är aldrig ”riskfritt” att begå brott. För eller senare åker de flesta fast.

Rolf: Hur kan han stå och säga att detta har uppstått nu och att vi förstår. Polisen har ju rustat ner sedan 60 talet Hade själv inbrott för ca 15 år sedan polisen tog anmälan på telefon och inget mer Det var tydligen för litet brott fedan då

Jan Olsson: Hej Rolf

Polisen har aldrig, och kommer aldrig, att vara tillräckligt många för att utreda alla brott. I så fall skulle antalet poliser behöva dubblas flera gånger vilket är orimligt.

Polisen kan självklart bli effektivare, vilket vi jobbar på tro mig, men även om vi blir dubbelt så effektiva ( vilket är omöjligt) skulle det ändå inte innebära att vi hann utreda alla brott.

Janne: Har antalet utredare minskat eller vad är det som ligger bakom den sjunkade procenten uppklarade brott?

Tomas Granlund: Generellt sett är våra inkommande ärenden fler än vad vi klarar av, våra statistiker kan berätta om det beror på ökade ärenden eller färre poliser men det är nog en kombo av bägge.

Lägg därtill till att de flesta brott kräver längre utredningstid, fler åtgärder etc så blir ökningen av inkommande ärenden än fler än tidigare

Nicke: Får man lägga ut bild på misstänkt på nätet

Jan Olsson: Man får lägga ut bilder på misstänkta där identiteten eftersökt under vissa premisser.

Fouad Youcefi, reporter: Ni är väldigt många som ställer frågor. Kul! Poliserna svarar så snabbt de kan. Vi fortsätter chatten i knappt 15 minuter till. Ställ gärna frågor som inte ställts tidigare i chatten

Anna-Karin: Finns det en schism mellan ansvariga politiker och poliskåren ??

Jan Olsson: Inte vad jag känner till  ?

Eken: Kommer polisen att köpa in fordon med vattenkanoner , det ser ut att vara effektiva.

Fouad Youcefi, reporter: Effektiva mot vardagsbrott?

Mimmi: Jag har alltid blivit bemött på ett bra sätt av poliser jag träffat. Men det känns fruktansvärt tråkigt att aldrig få upprättelse som brottsoffer. har vare utsatt för både ofredande, stölder o inbrott. Kan ni inte göra en special satsning på de brotten?

Mats Hjelmgren: VI försöker att bemöta målsägande/brottsoffer på bästa sett och ge dem så mycket information vi kan i det enskilda ärendet. Vi försöker förbättra oss på de områden vi får negativ kritik. Beklagar.

GH: Kvällen inslag var ju inte bara ett meddelande till drabbade att de inte kan räkna med att få hjälp. Utan också ett meddelande till de som begår brott att det är fritt fram för de kommer ändå inte att åka fast, inte ens om de är på bild eller personnr Dessutom tänker jag vad blir det för framtiden. Att små brott inte får konsekvenser, fler som gör brott som sedan leder till större och större brott. Fattar att det är brist på poliser och skulle aldrig fixa att jobba som det. Så all respekt för polisarbetet. Tyvärr tror jag att det får negativa konsekvenser för framtiden att mindre brott inte klaras upp.

Mats Hjelmgren: Vi hoppas kunna vända utveckligen i tid när allt talar för att vi får ytterligare resurser i vårbudgeten. Håll tummarna!

Kjell: Förstår att ni kanske inte hinner med men det sorgliga är att det uppfattas som om ni inte ens försöker göra något. När ni får in ett ärende så kan väl i alla fall åka ut och ta fingeravtryck/DNA mm... för att få in material i en databank. För lite ”Kalle Blomqvist” i dagens Poliser. Varför kan ni inte redovisa vad ni vill ha för Lagändringar som ska till för att ni kan sköta jobbet?!

Tomas Granlund: Jag håller med dig där och Mats nämde det i TV. Att bara få ett brev som man kanske inte förstår det juridiska språket i är inte bra och när vi i efterhand ger en något krystad förklaring är det inte bra. Tyvärr skulle nog Kalle Blomqvist också få bekymmer med bevisvärdering mm.

Vi trycker på om vissa lagändringar med det tar lång tid på den fronten tyvärr

Klas: Har ni planer på att vara ute i förorten på nätterna och patrullera istället för på dagarna när inget händer? Tror människor skulle våga vara ute mer och inte vara rädda när det börjar bli lite mörkt ute om ni finns där.

Mats Hjelmgren: Vi försöker ha våra resurser där de för tillfället bedöms göra mest nytta.

Pappa: För att skapa ett samhälle där barn inte blir kriminella kanske föräldrar ska straffas om barn begår brott. Vad tror ni? Att bygga från grunden typ!? Värderingar!

Tomas Granlund: Det skulle inte fungera med den grundlag vi har i Sverige, däremot finns vissa möjligheter att vårdnadshavare får dela på skadestånden men jag tycker nog att vi ska straffa de som begår brotten.

//Ann: Hej, jag arbetar med att hjälpa våldsutsatta och träffar ofta på poliser som vill utreda men hindras av att åklagare beslutar att förundersökningen skall läggas ner. Har jag missförstått något eller varför nämns aldrig åklagarnas roll?

Jan Olsson: Att förundersökningar begränsas styrs av Rättegångsbalken vilket Polisen och använder. Det rör ex en bedragare som begår säg 100 likadana bedrägerier men av praxis vet åklagaren att straffet inte blir högre efter 10 bedrägerier då är det bättre att de sista 90 bedrägerierna begränsas bort och utredarna kan lägga den tiden det skulle ha tagit att utreda dessa på nya bedragare.

SGT: Varför svarar ni inte på alla kommentarer?

Fouad Youcefi, reporter: För då skulle de behövas en hel armé med poliser, eftersom så många skickar frågor. Men prova gärna ställa din fråga igen om du inte fått svar.

Pelle: Drogförsäljningen blir allt mer öppen i många områden. Betraktar polisen droghandelns gäng i problemområden som ett ”vardagsbrottslingar” numera?

Mats Hjelmgren: Nej!

Kristina: Får jag använda våld om jag i mitt eget hem blir angripen?

Tomas Granlund: Man får använda sig av nödvärn vid ett brottsligt angrepp och då får man använda det våld som inte är uppenbart oförsvarligt. Men jag rekommenderar att man är väldigt försiktig, man har bara ett liv men kan köpa en ny dator etc.

Norrland: Skjutningarna i Stockholm, Göteborg och Malmö sägs var orsaken till att polisen inte hinner utreda. Men den dåliga uppklarningen gäller ju inte bara storstädena. Det gäller ju hela landet?

Mats Hjelmgren: Vi lånar idag resurser från övriga landet för att förstärka verksamheten inom de utsatta regionerna varför alla drabbas mer eller mindre.

Nilas: Vem bestämmer vilka brott som ska prioriteras? 50 (!) poliser kan slå till mot en misstänkt tjuvjakt i Norrbotten. När ser vi den prioriteringen på en våldtäkt?

Jan Olsson: Hej Nilas

I programmet framkom att bl.a. straffvärdet styr prioriteringen. När det gäller den tjuvjakt du talar om kan jag inte svar då jag inte är insatt i detta.

Tova: Om man vill spela in en kortfilm el dyl som ser ut som ett brott, med attrapper och så vidare, behöver man förvarna polisen då?

Tomas Granlund: Det skulle jag absolut rekommendera så man inte orsakar en utryckning eller någon missförstår vad som är på väg att hända nu när det skrivs så mycket om skjutningarna.

Peter: Om nu var fjärde polisman tänker säga upp sig och förtroendet för polisledningen är väldigt lågt, hur ska det kunna vändas?

Jan Olsson: Vad som behövs är nog att Polismyndigheten måste få sätta sig efter omorganisationen och att lönefrågan tas på allvar.

xarok: Vill säga att jag verkligen hyser stor respekt för er poliser och jag tycker att ni blir behandlade fruktansvärt av politikerna som tror att dom kan erat jobb. Att bara gå in i en lägenhet under ett rutinuppdrag med risk för att bli allvarligt skadat eller till och med mördad för att ni hjälper någon i nöd och sedan får en så kallad lön för det. Det är skandal och jag saknar ord för hur ni blir behandlade på det viset. Jag hoppas att ni ska få det medel ni behöver, allt stöd och allt där till för att kunna göra de jobb ni drömt om, att finnas där för människor, skydda, motverka, förebygga, vara förebilder och en trygghet för människor. Som ni har det nu saknas de ord för. Ett stort tack till er inom polisen som orkar kämpa på.

Tomas Granlund: Stort tack tillbaka, jag hoppas vi kan fortsätta arbeta så vi behåller ditt förtroende o uppskattning

Jacques Durand: Hur kommer det sig att Polis och Rättsväsende har oändliga resurser att utreda och bötfälla trafikförseelser där man exemplevis har kört 8 km/tim för fort på en 70 sträcka.

Mats Hjelmgren: Trafiken är ett område som skördar många skadade och döda varje år varför vi måste lägga viss resurs där för att om möjligt hålla nere dessa siffror.

Hasse: Brotten vid alla trafikförselser verka vara bortglömt. Jag ser trafikbrott varje dag. Är det också nerprioriterat?

Tomas Granlund: Rapporteringen av trafikbrott har ökat med 10% bara i år men där är väl det område där det största mörkertalet finns, Alla har nog kört över en heldragen linje någon gång tyvärr

Mats, Göteborg: Hur kan det vara tillåtet att våra personnummer är en handelsvara? Varför får vi inte godkänna ALLA transaktioner INNAN via t.ex Mobilt bankid?

Jan Olsson: Hej Mats

Du är inte fel ute, bra där. Grundtanken du bär är bra, exakt vilken modell för att styrka sin identitet som bör användas är en annan fråga ...

BM: Hur kan övervakning av fotbollsmatcher där inget brott begåtts prioriteras högre än att utreda brott?

Tomas Granlund: Olika poliser används för olika uppdrag och de som medverkar vid fotbollsmatcher har ofta andra uppdrag de dagar det inte är match.

Fouad Youcefi, reporter: Vi hinner med några frågor till innan klockan slår 22. Fråga på!

Sune: Vad menar den ställföreträdande rikspolischefen med ett ”beslutspaket”. Hur ska det leda till att fler brott klaras upp? Det verkar mer handla om polisens bristande organisation

Mats Hjelmgren: Vi ser hela tiden över möjligheten att effektivisera vår verksamhet och ta hjälp av teknik där det är möjligt.

Magnus: Ett brott är ett brott och skall inte skrivas av. Sätter man inte stopp direkt för småbrott så blir brotten bara grövre och grövre. Man blir bekymrad när man hör stf rikspolischefen i aktuellt när han i stort sett säger att ingen kommer att lagföras för småbrott, helt otroligt. Hur känns det att jobba som polis när man inte gör det som vi samhällsmedborgare förväntar sig?

Tomas Granlund: Jag har jobbat som polis över 30 år och har kännt den frustration som du känner, den måste man lägga åt sidan och bara göra sitt bästa varje dag och sedan försöka få våra politiker att fatta beslut som gagnar polisverksamheten.

Pelle: Hur många fler poliser behövs i Sverige? Finns det särskilt problematiska områden/orter i Sverige som behöver förstärkning?

Mats Hjelmgren: Befolkningsen ökar varje år men polisens resurser har inte alltid ökat i samma takt. Det medför att vi får dra ned på våra ambitioner och vår service. Vilket antal som är det rätta tror jag ingen kan räkna ut.

Martin: Ni ger ju i princip grönt ljus till brottslingar att bara dom håller sig till brott som inte ger fängelse så går dom fria om dom inte tas på bar gärning! Är det rätt väg för Sverige?!

Jan Olsson: Hej

Konsekvensen av att Polisen inte hinner med fler bötesbrott eller enklare brott är att det blir enklare att hålla sig undan rättsvisan, håller med dig där. Är det rätt väg för Sverige ? Nej självklart inte men frågan är hur vi annars skulle prioritera. Eftersom vi är för få och inte blir fler torde det väl vara ett svar på hur samhället valt att prioritera Polisen?

urbanix: Ändå, Tack till alla poliser i vårt land!

Mats Hjelmgren: Tack!

LG: Kan det vara så tokigt att om jag tar fast en tjuv och måste låsa in honom för att kunna ringa polisen, så åtalas jag för olaga frihetsberövande? Det har nämligen hänt en butiksägare i Sundsvall. Enligt domstolen får man bara hålla fast brottslingen och samtidigt ringa polisen. Hur ska det gå till?

Tomas Granlund: Varje fall och situation är unik, när man utsätts för ett brottsligt angrepp har man rätt till nödvärn. Griper man själv en brottsling på bar gärning ska den skyndsamt överlämnas till polisen.

Svårt att säga exakt vart gränsen går för hur denne ska behandlas innan polisen kommer till platsen men man får inte bruka obefogat våld

Fouad Youcefi, reporter: Nu avslutar vi den här chatten för idag. Följ hela SVT:s granskning av vardagsbrotten här: http://www.svt.se/nyheter/inrikes/12802112

Tack till alla som var med!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet