Polisen Per Torstensson om vad föräldrar kan hålla utkik efter. Foto: SVT

Polisen: Tramadol har ökat explosionsartat

Uppdaterad
Publicerad

Förekomsten av det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol tycks fortsätta att öka. I Borås träffar polisen på allt fler unga som missbrukar drogen.

– De sista tio åren har det ökat explosionartat, det är min upplevelse. Just nu är det oerhört många unga som använder tramadol, säger Per Torstensson, vid Boråspolisen.

Tramadol är ett narkotikaklassat smärtstillande läkemedel som liknar morfin, och att det förekommer mer frekvent på gatan visar inte minst antalet polisanmälningar rörande läkemedlet i Älvsborg, som ökat från åtta stycken 2015 till över fyrtiofem anmälningar hittills i år.

– Ungdomarna som börjar med Tramadol har oerhört svårt att ta sig ur det här, man riskerar sitt liv helt enkelt, säger Torstensson.

Vad kan man som vuxen göra?

– Vara uppmärksam, titta på ändrad kompiskrets, hygien och närvaro i skolan.

Receptbelagt läkemedel mot smärta. En opioid. Överdos kan slå ut andning och orsaka kramper. Att plötsligt sluta ta läkemedlet medför svår abstinens, kan orsaka exempelvis diarréer, darrningar, svettningar, depression och ångest.

En påverkad person får små pupiller och hängande ögonlock, blir medvetandesänkt och sluddrig.

Källa: Tullverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Borås

Mer i ämnet