Polisen tror att fler kan ha drabbats. Foto: TT

Polisen varnar: Bedragare ringer upp äldre – pratar polska

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdag eftermiddag har flera äldre personer i göteborgsområdet blivit uppringda av någon som uppger sig vara polisen, och som uppmanat de äldre att lämna ifrån sig värdeföremål.

– Det handlar om polsktalande gärningsmän som har kontaktat polsktalande äldre, berättar polisens presstalesperson Stefan Gustafsson, som nu hoppas på tips så att bedragarna kan gripas.

I fem av de fall som polisen fått kännedom om har de äldre blivit uppringda, men förstått att något var fel och larmat polisen. I ett fall har dock en 86-årig kvinna även fått besök av gärningsmannen/männen, och blivit av med värdeföremål.

Stefan Gustafsson tror att det rör sig om betydligt fler brottsoffer.

– Många sådana här brott uppdagas inte förrän anhöriga eller hemtjänsten kommer hem till de här personerna, och upptäcker att något värdeföremål är borta, säger han.

När ligor utför den här typen av bedrägerier mot äldre är det vanligt att många brott begås på kort tid, i ett begränsat geografiskt område. Att de väljer ut sina offer utifrån att de pratar ett visst språk – i detta fall polska – är dock ovanligt, säger Stefan Gustafsson.

Han betonar att polisen inte skulle ringa upp på det här viset.

– Det låter helt absurt. Men de här personerna använder alla möjligheter de ser, säger Stefan Gustafsson.

”Vill ta dem på bar gärning”

Han uppmanar nu de som nås av denna information att kontakta sina äldre anhöriga och varna dem. Han hoppas också att fler drabbade anmäler till polisen – oavsett om något faktiskt stulits eller inte. På så vis ökar chansen att personen eller personerna kan gripas. Eftersom personer som bedrar äldre tenderar att röra sig snabbt från ett område till nästa, brukar detta vara svårt.

– Vi hoppas få tips om bilar, personer och händelser som kan leda till att vi någon gång får tillfredsställelsen att ta dem på bar gärning, avslutar Stefan Gustafsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.