Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rymdtorget i Bergsjön har blivit lugnare sedan bland annat kameror kommit upp på torget i slutet av 2017, menar poliserna Björn Svensson och Erika Hallenbo. Foto: SVT

Polisen: ”Vi jobbar med kamerorna varje arbetspass”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir vanligare med kameraövervakning på flera håll i Göteborg. När polisen ville skapa en tryggare miljö på Rymdtorget i Bergsjön använde de sig bland annat av kameraövervakning.
– Rymdtorget har blivit lugnare mycket lugnare, konstaterar Erika Hallenbo, tf biträdande chef för polisen i Nordost.

Efter en uppmärksammad misshandel av en ordningsvakt och andra incidenter fick polisen upp ett flertal kameror på Rymdtorget i Bergsjön. Det var 2017 och tre år senare har polisen märkt att brottsligheten gått ner med cirka 40 procent. Polisen menar att kameror bidrar till att lösa brott.

– Det blir viktigare och viktigare framför allt i ett brottsutredande syfte, säger Erika Hallenbo, tf biträdande chef för polisen i Nordost.

I klippet berättar polisen mer om hur kameraövervakningen hjälper dem i det dagliga arbetet samt var de sitter uppe.

Lugnare på torget

Fler kameror men även ökad polisnärvaro samt ökat samarbete med bostadsbolagen och civilsamhället, har bidragit till förändringen på torget menar Erika Hallenbo.

– Rymdtorget har blivit lugnare mycket lugnare, säger hon.

Dessutom kan polisen följa kriminella i området, ett arbete som underlättas av att i efterhand kunna se på inspelat material från kameror i området, anser områdespolisen Björn Svensson.

– De personerna vi är intresserade av har vi möjlighet att se vilka dom umgås med, vilka dom pratar med och vilka fordon de kör, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer