Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vitvalen Hvaldimir sågs i Fjällbacka hamn vid lunchtid på torsdagen Foto: Alva Yhlen/Johan Persson

Polisens varning för vitvalen Hvaldimir: Kan dra med sig en person i djupet

Uppdaterad
Publicerad

Den uppmärksammade vitvalen Hvaldimir har sett umgås med badgäster i Strömstad. Det får polisen att gå ut med en varning.

– Man måste tänka på att det är ett vilt djur vi har att göra med. Den skulle kunna nypa tag i en arm på ett tioårigt barn och dra med sig det i vattnet, säger Rickard Fremark, ställföreträdande polisområdeschef i Fyrbodal.

Den omtalade vitvalen Hvaldimir är tillbaka i Sverige och söker sig till människor vid bryggor och badplatser. Detta gör att både länsstyrelsen och polisen nu väljer att gå ut med en varning om att ta det försiktigt om man stöter på valen.

– Det är ju ett vilt djur det handlar om, han är oberäknelig och lekfull. Man kan få sig en smäll om han rör på sig kraftigt, säger Marcus Stenegren, handläggare på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Sågs i Fjällbacka

Samtidigt som länsstyrelsen går ut med varningen sågs vitvalen i Fjällbacka hamn vid lunchtid på torsdagen. Även där väckte vitvalen uppmärksamhet.

– Det är ju problemet, samtidigt som vi vill uppmana till försiktighet så söker den upp människor och då behöver vi människor inse detta och backa ibland, säger Marcus Stenegren.

En som filmade valen på plats i Fjällbacka var Johan Persson

– Det var en del folk på bryggan och de flesta skötte sig bra, man bör ju lämna djuren i fred och inte klappa och mata. Jag har dykt och snorklat med valar, både knölval och valhaj och att en vitval skulle vara farlig tror jag inte på. Men det är vilda djur och gott omdöme skadar aldrig, säger han.

Polisen: Människor har åkt med valen

Även polisen har gått ut med varning om Hvaldimir. Enligt Rickard Fremark, ställföreträdande polisområdeschef i Fyrbodal, finns det uppgifter om att människor åkt med valen genom att hålla i den.

DETTA SKA DU TÄNKA PÅ OM DU STÖTER PÅ VITVALEN

1. Gå inte i vattnet med valen.

2. Rör inte valen.

3. Ge honom inga objekt att leka med, som exempelvis bollar, pinnar och fendrar.

4. Mata honom inte.

5. Kasta inget mot honom, till exempel stenar, för att få hans uppmärksamhet.

6. Sakta ned din båt, eller vattenskoter, om han är i närheten. Accelerera inte. Gör heller inga snabba girar.

Källa: Länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.