Foto: TT

Poliserna som tar upp nedlagda förundersökningar

Uppdaterad
Publicerad

När din anmälan läggs ner så behöver det inte betyda att polisen glömt bort den. Polisens CIRCA-grupp jagar ligor som rör sig över hela Sverige – och många brottsoffer samtidigt kan få upprättelse.

Håkan Carlsson sitter i polishuset i Göteborg. På sitt skrivbord har han flera ärenden som kan leda till att många brottsoffer får sina anmälningar lösta. Förundersökningarna är inne i ett känsligt läge, och därför vill han inte berätta mer än så just nu.

– Faller de här utredningarna väl ut så finns det många målsägare som blir glada.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Letar mönster

Polisens CIRCA-grupp som utredaren Håkan Carlsson tillhör riktar in sig på att lösa brott mot äldre och mot funktionsnedsatta. Även om de flesta brottskategorierna är att betrakta som vardagsbrott, så drabbas många hårt psykiskt, efter exempelvis stölder eller inbrott.

– Det här är väldigt integritetskränkande brott. Den grova kränkningen som det innebär när man tillhör en utsatt grupp i samhället och sedan blir utsatt för brott gör att det känns superviktigt att lösa de här brotten.

CIRCA-gruppen arbetar inte som vanliga mängdbrottspoliser. Istället för att utgå från varje anmälan som kommer in, så letar man mönster, för att hitta brottsaktiva ligor. Åldringsbrott och brott mot funktionsnedsatta begås nämligen ofta av ligor som specialiserat sig på att lura sin ”målgrupp”.

– Det är ofta så att de här ligorna är väldigt brottsaktiva. Man genomför ett stort antal inbrott eller stölder under kort tid och över stora ytor. Då finns vi där och letar efter likheter mellan olika händelser, och så kartlägger vi de här ligorna.

– Ofta finns det väldigt många målsägare i de ärenden vi jobbar med. Många gånger kan vi starta upp nedlagda förundersökningar när det visar sig att samma liga kanske varit aktiv på många andra ställen också.

Brott kan tas upp igen

Genom att knyta samma gärningsmän till en mängd ärenden samtidigt, så blir också straffen i domstol betydligt högre än om gärningsmännen skulle dömas för ett enskilt brott.

– Vi hade en utredning med 150 målsägare för inte så länge sedan. Där fick gärningsmannen fyra och ett halvt års fängelse i tingsrätten. Hovrätten friade sen för ett av alla brotten, men dömde ändå ut ett ännu längre fängelsestraff. Så det här ger verkligen effekt även i rätten.

Projektet med CIRCA-gruppen startade på försök 2009-2010 och blev permanent 2011. Gruppen består av 13 poliser runtom i Sverige och har en specialiståklagare kopplad till sig, vilket gör att det går snabbt att få till olika beslut i utredningarna.

Sedan starten 2009 har CIRCA-gruppen hjälpt 1.500 målsägare, och skickat 200 gärningspersoner till fängelse i totalt 375 år. Håkan Carlsson har förståelse för frustrationen många känner över att brotten de drabbas av läggs ner.

– Men när man lägger ner ett ärende så ligger det bara vilande. När som helst kan vi ta upp det igen, och även om inte allas ärenden blir lösta, så kan uppgifter i ett ärende leda till att ett helt annat brott blir löst. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet