Ett sto spontanaborterade efter att ha blivit skrämd av lågt flygande polishelikopter. Hade betäckts av Rolf-Göran Bengtssons stjärnhäst. Foto: TT

Polishelikopter skrämde häst – spontanaborterade

Uppdaterad
Publicerad

När en lågt flygande polishelikopter jagade en misstänkt knarktransport fick det ödesdigra konsekvenser för ett dräktigt sto på en avelsgård utanför Skara. Hästen skrämdes av den vilda uppståndelsen och spontanaborterade.

I syfte att få fram en ny elithäst hade stoet på avelsgården utanför Skara betäckts av OS-medaljören Rolf-Göran Bengtssons stjärnhäst Casall Ask. Men hoppet blev till förtvivlan en dag i mars i samband med polisens jakt på en misstänkt narkotikatransport.

Enligt en polisrapport hade ett försämrat väderläge tvingat ned helikoptern på en oväntat låg höjd – 150 meter över marken – för att inte tappa fordonet ur sikte. Detta skedde i samband med att de misstänkta knarkkurirerna for fram över Skaraslätten.

Spontanaborterade

På den aktuella avelsgården blev flera av hästarna, enligt gårdens ägare, mycket uppskrämda av de höga bullernivåerna från helikoptern och de ska ha rusat vilt omkring. Drygt två dygn senare, som en följd av uppståndelsen, ska ett avelssto ha spontanaborterat ett fölfoster.

Fölet skulle ha varit fullgånget nio veckor efter överflygningen och stuteriet hade redan ett muntligt avtal om att sälja Casall Asks avkomma. Marknadsvärdet på fölet låg enligt gårdens advokat på minst 150.000 kronor.

Och nu står det klart att Polismyndigheten ersätter stuteriet med just 150.000 kronor enligt lagen om ansvarighet för skada i följd av luftfart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.