Polisinsats i Strömstad – misstanke om svart arbetskraft

Publicerad

En arbetsgivare i Strömstad misstänks för brott mot utlänningslagen efter en polisinsats mot dennes företag på torsdagen. I samband med insatsen upptäcktes en ”undermålig” personalbostad i närheten.

Tillsammans med gränspolisen, polisen i område Fyrbodal och andra samverkande aktörer gjorde lokalpolisen i Strömstad en gräns- och arbetsplatskontroll mot ett livsmedelsföretag i kommunen, skriver polisen i ett pressmeddelande.

– Vi hade en riktad insats utifrån färsk underrättelseinformation. Företaget är känt för oss sedan tidigare, men det var först nu vi kunde ingripa, säger Nina Heyden som är chef för lokalpolisområde Västra Fyrbodal till SVT Nyheter Väst. 

– Det är ju tragiskt. Att arbetsgivaren nyttjar människor för att få vinning av det själv. Sedan är det också så klart problematiskt att det är personer som uppehåller sig här i landet illegalt.

Undermålig personalbostad

Vid tillslaget upptäcktes en villa i anslutning till företaget som fungerat som personalbostad.

–Trettio personer kunde sova där i vad jag skulle kalla en sanitär olägenhet. I varje rum fanns det flera sängplatser, vilket i stort sett var hela möbleringen i fastigheten, säger Nina Heyden.

Nio omhändertogs

Efter insatsen omhändertogs nio personer enligt utlänningslagen, och av dem togs åtta personer senare i förvar för eventuell avvisning. Tre personer misstänks ha arbetat utan tillstånd hittills, men enligt Nina Heyden kan det bli fler.

– Denna typen av insats är ovanlig för oss. Jag tror att vi kommer att få se mer av detta utanför storstadsområdena i och med att vi får information om att den här typen av verksamhet förekommer.

Polisen kommer att hålla ytterliggare förhör med de omhändertagna personerna. Ägaren till företaget misstänks för brott mot utlänninsglagen och är sedan tidigare känd av polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer