Tumult i Kronogården i Trollhättan. Foto: TT

Polisinsats i Trollhättan – ungdomar skapar tumult

Uppdaterad
Publicerad

Oroligheter bröt under söndagskvällen ut i Kronogården i Trollhättan. Flertalet ungdomar ska ha skjutit raketer mot bland annat väktare och ett 30-tal poliser är fick åka till stadsdelen. Enligt polisen hade läget lugnat ned sig vid 22-tiden.

– Det är unga som skjuter raketer och eldar däck, sade Joakim Hansson vid polisens ledningscentral, till SVT Nyheter under kvällen.

Oroligheterna ägde rum runtom i Kronogården, och framförallt vid Kronogårds torg. Enligt polisen ska det har rört sig om runt 30 ungdomar.

– Det har börjat med social oro bland ungdomar och sedan har de skjutit raketer mot väktare, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisens region Väst.

Polisens insatsstyrka kopplades in under kvällen. Vid 21 på söndagskvällen uppgav polisen att inga personer ska ha skadats:

– Just nu kraftsamlar vi med de resurser vi har i regionen, det innebär att vi har i stort sett alla resurser, sade Göran Carlbom då.

En timme senare hade situationen blivit avsevärt mycket lugnare.

”Sköts rakter – sedan vuxit mer och mer”

Polisen har ingen uppfattning om det funnits någon specifik incident som föranlett oroligheterna.

– Det är ingenting vad vi känner till, men vi har fått påringningar under kvällen om att det skjutits raketer, och sedan har det vuxit mer och mer, sa Görand Carlbom under söndagskvällen.

Kastade sten mot polis

När polispatrull gick in i området kastades sten mot dem och de fick kalla in förstärkning, förklarar Sanna Lagerqvist, vakthavande befäl vid polisen i region väst.

– Vi fick backa ur och hämta förstärkning, eftersom att de kastade sten mot oss, säger hon.

När insatsen var som störst fanns där ett 30-tal poliser på plats. Händelsen rubriceras som våldsamt upplopp. Även om insatsen trappats ner något har polis funnits på plats under hela natten, förklarar hon.

– Vi har funnits på plats under hela natten men just nu är vi inte där med alla bilar, säger Lagerqvist.

Det finns inga rapporter om skadade efter händelsen. Under måndagsmorgonen har fortfarande ingen person gripits misstänkt för brott.

– Nej, det finns ingen frihetsberövad i nuläget, säger Sanna Lagerqvist.

Tidigare insatser i området

Tidigare i veckan var det en stor polisinsats i Kronogården i Trollhättan efter att en skottlossning ägt rum. En man häktades sedan misstänkt för bland annat grovt vapenbrott och narkotikabrott. Polisen ser inte några kopplingar mellan den händelsen och oroligheterna på söndagskvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer