Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Attenius reagerar starkt på SVT Västs avslöjande om de skenande kostnaderna. Foto: SVT / Tomas Singer

Toppolitiker rasar över skenande Västlänkskostnader: ”Synnerligen allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Helt oacceptabelt. Synnerligen allvarligt. Fruktansvärt. SVT Västs avslöjande om skenande kostnader för Västlänken väcker starka politiska reaktioner. Flera tunga politiker är kritiska över att de inte fått informationen direkt från Trafikverket. 

– Det krävs en extern granskning av hur Trafikverket hanterat Västlänksprojektet, säger oppositionsrådet Martin Wannholt (D). 

Hör politikernas reaktion på avslöjandet i klippet ovan.

Korsvägen är en av tre blivande stationer i den nya tågtunneln under centrala Göteborg. Det är det svenska byggföretaget NCC, i samarbete med ett tyskt bolag, som bygger Västlänkens delprojekt vid Korsvägen. 2017 vann de kontraktet med ett bud på 3,8 miljarder kronor.

”Oerhört bekymrad”

SVT Väst har gått igenom samtliga fakturor för bygget vid Korsvägen och kan avslöja att Trafikverket redan blivit fakturerade 5,8 miljarder kronor. Det är två miljarder kronor mer än det vinnande anbudet.

– Det gör mig oerhört bekymrad, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S).

Starka politiska reaktioner efter SVT Västs avslöjande.

Mycket arbete kvar

I dag är stationen med anslutande tunnlar långt ifrån klara. Bara 41 procent av huvudtunneln vid Korsvägen är klar, enligt den senaste uppdateringen på Trafikverkets hemsida.

NCC vill inte närmare kommentera uppgifterna, utan hänvisar till att det pågår förhandlingar med Trafikverket.

På mejl svarar Trafikverket att de anser att de har en bra dialog med politikerna i Göteborg:

”Sedan är det såklart en redovisning av läget i projektet ur ett större perspektiv och inte en redovisning av exakt hur entreprenörernas fakturering ser ut vid specifika tillfällen.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi tvistar om vem som är ansvarig för den sena uppstarten, säger Bo Larsson som är Trafikverkets projektchef för Västlänken. I klippet berättar han mer om situationen med entreprenören. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västlänken

Mer i ämnet