Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mikael Andersson tvingas bort från Moderaterna – men han vägrar. Foto: Richard Veldre

Politiker tvingas bort från Moderaterna i Sotenäs

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Andersson kryssade in för Centerpartiet men bytte till Moderaterna. Nu tvingas han bort från partiet – något han själv vägrar.

– En unik situation, säger Johan Abrahamsson, förbundsordförande för Moderaterna i Västra Götaland.

När Mikael Andersson kryssades in för Centerpartiet fick han flera uppdrag inom kommunen, bland annat som andre vice ordförande i kommunfullmäktige.

Men för ett år sedan lämnade han Centerpartiet till förmån för Moderaterna och han valde då att behålla sina uppdrag, trots att Centerpartiet ville att han skulle lämna dem.

Enligt Mikael Andersson behöll han posterna med moderata kommunalrådets Mats Abrahamssons vetskap.

– I en överenskommelse när jag lämnade centern så sa de att ”sitt kvar så löser vi det”. Men vi ska vara noga med att man också bytt positioner tidigare så det är inte kontroversiellt.

Kritisk till laxodling

Men under hösten har tonen mellan Moderaterna och Mikael Andersson förändrats. Politikern har varit öppet kritisk till bland annat delar av laxodlingen som planeras men också till fastighetsaffärer som kommunen genomfört. Nu har man därför kastat ut honom ur partiet.

– Man kan inte företräda två partier, det är oförenligt med våra stadgar. Mikael Andersson sitter på centerns mandat och de har begärt att han ska lämna tillbaka sina uppdrag. Det hör till god ton att man lämnar tillbaka dem, säger Moderaternas förbundsordförande i regionen Johan Abrahamsson.

Vägrar lämna sina uppdrag

Men Mikael Andersson har inga planer på att lämna sina uppdrag. Han bestrider också att han nu tvingas bort från Moderaterna.

– Jag har inte begärt att lämna Moderaterna och anser mig fortfarande vara en medlem.

Hur tänker du göra med dina uppdrag?

– Jag får värdera det framöver, jag har kontaktat en advokat för att reda ut det här. Hela situationen är ett rättshaveri och jag tar inte ställning till det nu.

SVT Väst har varit i kontakt med Mats Abrahamsson som inte vill svara på frågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer