Föräldern Johanna Axelsson som tidigare varit kritisk är lättad över beskedet att Länsstyrelsen inte kommer att tillåta en ny friskola i Mölnlycke. Foto: SVT/Privat

Politikerna i Härryda ändrar sig om friskolan i Mölnlycke

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen kommer inte att tillåta planerna på en ny friskola i Mölnlycke, på grund av en kommande tågtunnel. Så nu får politikerna skippa det nuvarande förslaget på Internationella engelska skolans etablering. Det här skriver Lokalpressen.

– Vi tycker att då är det är bättre att gå vidare, och seriöst titta efter en annan plats, säger Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande, till tidningen.

Politikernas förslag var att Internationella engelska skolan skulle starta på en grusplan jämte två andra skolor. Något som mött starka protester, vilket SVT Väst tidigare rapporterat om. Protesterna handlar bland annat om bristande elevunderlag.

Trots protesterna har de styrande politikerna fortsatt med planerna, och Per Vorberg (M) sa till SVT Väst så sent som i juni att arbetet framskrider.

Men nu vänder alltså de styrande politikerna.

– Utifrån att staten nu vill bygga en järnvägstunnel här under så säger länsstyrelsen nu att man är oroliga för folks hälsa. Så de kommer inte att tillåta att det byggs något här. Och då kan man bråka med både Trafikverket och länsstyrelsen om det och fortsätta ha arga medborgare, men vi tycker att då är det är bättre att gå vidare och seriöst titta efter en annan plats, säger Per Vorberg till Lokalpressen.

”Det känns fantastiskt”

En av de kritiker vi tidigare träffat är föräldern Johanna Axelsson, som nu är lättad över beskedet.

– Jag är jätteglad, det känns fantastiskt att det kommer nu. Men vi undrar ju vad det är som driver beslutet, är det länsstyrelsens beslut, är det valet eller är det protesterna, säger Johanna Axelsson.

Hon menar att de har framfört kritik under flera års tid men inte fått gehör.

– Det har varit svårt att ha en dialog med de styrande. Man har inte velat bemöta sakliga argument, säger hon.

Friskolan kan etableras på annan plats

Hon träffade själv Per Vorberg häromdagen och fick då veta att de tittade efter en alternativ placering av en friskola, vilket är oroväckande menar hon.

– Frågan har aldrig varit för eller emot friskolor. Men konsekvenserna av en ny friskola kvarstår ju. Och vi har ju väldigt högpresterande kommunala skolor, säger hon.

SVT har sökt Per Vorberg (M).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hundratals invånare i Härryda har reagerat på planerna att sälja en tomt till Skanska för att låta IES etablera sig där. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer