Politikernas viktigaste vägg i Göteborg – eller är det bara en fasad?

Uppdaterad
Publicerad

Omöjlig att missa från vägen erbjuder fasaden strax innan Järntorget i Göteborg en av stadens största reklamplatser. Och med bara månader kvar till valet så är den attraktiv för politikerna. Men frågan är om utrymmet är värt priset?

– Jag tror inte det är särskilt välinvesterade pengar, säger medieprofessor Orla Vigsö.

Detta borde politikerna satsa på i stället inför valet – hör medieprofessorn Orla Vigsö om de dyra reklamplatserna i klippet ovan.

Drygt 50 000 bilar passerar söderifrån in mot Järntorget på Oscarsleden i Göteborg en vanlig vardag. Det gör det lätt att förstå att reklamplatsen inte är svår att sälja, särskilt inte ett valår.

Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius satte upp en stor porträttbild för ett par månader sedan. Förra året kunde man se Ebba Busch pryda den och just nu har Demokraterna i Göteborg lagt beslag på fasaden.

Stressar politiken

Med valet bara några månader bort går partiernas pr-avdelningar för högtryck och satsar på både traditionell reklam, på social medier-kampanjer och – på att köpa fasaden invid Oscarsleden. För cirka 100 000 kronor får man sitta där en månad. Men att tränga igenom bruset har också ett annat pris.

– Det är en stressfaktor, både för politikerna och för politiken som sådan, säger Orla Vigsö professor i media och kommunikation vid Göteborgs universitet.

Slaget avgörs inte på väggen

Att väggen skulle vara så viktig ur reklamsynpunkt att den kan avgöra Göteborgs framtid tror dock inte professorn på.

– Nej det är helt andra saker som spelar roll när folk väl ska gå och rösta, säger Orla Vigsö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.