Jörgen Fogelklou (SD) och Ulf Kamne (MP) är av olika åsikter. Foto: SVT

Politikers reaktioner på kostnader för kommunikatörerna i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Redaktionen ställde två frågor till partierna i kommunfullmäktige i Göteborg. Nämligen: Är antalet kommunikatörer rimligt? Och är kostnaden för dem rimlig? Här är svaren vi fått in hittills.

Under veckan har SVT Nyheter Väst berättat att Göteborgs stad och de kommunala bolagen har 236 anställda som arbetar med kommunikation, något som kostar drygt 400 000 kronor varje dag. Den enda kommun som kommer i närheten är Stockholm med drygt 200 kommunikatörer.

Ulf Kamne (MP)

Ulf Kamne (MP) Foto: SVT

”Jag tycker att ni försöker göra en höna av en fjäder. Vi har över 50 000 anställda i kommunen, och då tycker jag att det är ett rimligt antal kommunikatörer. Vi har ett ökande tryck på kommunikation – dels från medier, dels har vi många engagerade medborgare som begär ut handlingar. Det tar resurser, vi har kommunikatörer som jobbar heltid bara med detta”.

Jörgen Fogelklou (SD)

Jörgen Fogelklou (SD) Foto: SVT

”Jag tycker att det är vansinnigt att man lägger pengar på detta. Och vad kommunicerar de ut? Ta Västlänken som över hälften av göteborgarna är emot. Ändå kommunicerar kommunen bara ut hur bra Västlänken är. Jag tycker ett fåtal kommunikatörstjänster behövs. Vid de tillfällen det behövs proffskommunikation kan den hjälpen köpas in”.

David Lega (KD)

”Det är uppseendeväckande att vi har fler kommunikatörer än Stockholm, det är min spontana reaktion. Jag tror det beror på att vi har alldeles för många bolag och att Stockholm länge haft valfrihet inom vissa områden, som hemtjänsten, vilket leder till färre kommunanställda. Visst behöver vi ha en bra internkommunikation, men det tycker jag att den politiska ledningen har ett ansvar för”.

Ann-Sofie Hermansson (S)

Ann-Sofie Hermansson (S) Foto: SVT

”Det är möjligt att det är för många. Göteborg är en stor stad och därför är det svårt att värdera antalet. Men för att veta det så behöver vi titta på exakt vilka roller kommunikatörerna har”.

Stina Svensson (FI)

”Ja, vad är rimligt. Jag räknar med att det finns en strategi/plan som ligger till grund för antalet kommunikatörer. Information/kommunikation ska ju vara tillgänglig för alla invånare oavsett funktionsvariation, språk m fl.”

Claes Westberg (VV)

”Det är svårt att uttala sig om 236 kommunikatörer anställda inom Göteborgs kommun är rimligt. Det är också svårt att definiera vad en kommunikatör skall göra. Ursprungligen var det nog en kommunikatörs uppgift att omvandla svårtolkad byråkratisk text till begriplig svenska, men numera framstår den mer som att försköna politiska beslut.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.