Polsk militär vid ett annat tillfälle. Foto: Skärmdump Youtube

Polsk militär landsteg på västkustö – utan tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Polska soldater gick i land i Skärhamn på Tjörn i förra månaden. Trots att de inte hade tillstånd. Nu har händelsen hamnat hos Utrikesdepartementet.

Det var i maj i år som ett okänt antal polska militärer bestämde sig för att gå i land på Tjörn. Med hjälp av motordrivna gummitbåtar ska de ha lagt till vid Skärhamn. Sedan ska de ha övat i området, enligt Nyhetsbyrån Siren.

Problemet var bara att truppen inte hade fått tillstånd från den svenska regeringen att gå i land på Tjörn. De hade bara fått godkänt att ta sig till området via landsväg från Karlskrona.

– Vi har övningar ett antal gånger per år med utländska förband. Men det här var ett utländskt förband som övade utan tillstånd och det är inte särskilt vanligt, det kan jag säga, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten, till SVT Nyheter Väst.

Fråga för Utrikesdepartementet

Det är oklart hur många soldater det rörde sig om eller i vilken omfattning de övade. Enligt försvarets insatsrapport var syftet att den polska personalen skulle vistas på en privat träningsanläggning. Men gummibåtarna stod under militärt befäl, vilket betyder att de officiellt betraktas som örlogsfartyg.

Nu har landstigningen hamnat på Utrikesdepartementets bord.

– Vi rapporterar till regeringen när det sker en överträdelse av tillträdesförordning, sedan är det Utrikesdepartementet som hanterar det, säger Jesper Tengroth.

Under 2016 har andra länder överträtt bestämmelserna av tillträdesförordningen i Sverige 20 gånger. Det handlar om tolv överträdelser i luften, sex till sjöss och två på land, enligt Försvarsmaktens årsredovisning för förra året.

2015 var det ungefär hälften så många överträdelser under året, elva stycken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.