Donald Blomqvist, forskare i ekologisk zoologi. Foto: Göteborgs Universitet

Polygami bland fåglar leder till färre arter

Publicerad

Att sprida sina gener är ett lyckat grepp om man vill hämma utvecklingen av nya arter.

Det kan forskare nu slå fast, vilket också sätter en del av Darwins arv i nytt ljus.

– Det blir samma överallt. En enda stor smältdeg av gener, säger Donald Blomqvist på Göteborgs universitet

Två svanar som glider sida vid sida i ett vattendrag är en vanlig symbolik för kärlek och tvåsamhet. Och precis som pingvinerna är svanarna sina partners trogna genom hela livet. Men inte alla nöjer sig med en sängkamrat.

Enligt evolutionsteorin har polygami (flera partners) varit ett framgångsrikt koncept inom det så kallade naturliga urvalet. Länge har man trott att de djur som har flera partners har större genetisk variation och att nya arter kan uppstå genom den variationen. Men nu sätts denna ”sanning” i nytt ljus.

Länge ifrågasatt teori

Bakom forskningen står ett internationellt forskarlag där Donald Blomqvist, forskare i ekologisk zoologi, medverkat.

– Att ha flera partners leder inte till att nya arter utvecklas. Tvärtom. Det är den gängse teorin som jag och mina kollegor länge ifrågasatt, säger han.

90 procent av världens fågelarter är monogama. I forskningen har man studerat polygama fåglar som exempelvis fjällpipare och svartbent strandpipare.

Från Skottland till Norge

– Dessa rör sig över stora områden och förhindrar artbildning hos de polygama arterna. En och samma fågel kan flyga till Skottland och lägga ägg, och sedan vidare till Norge och göra samma sak.  Det leder till en enda stor sammanhängande poplulation, säger Donald Blomqvist.

Människan bryter mot normen

När det kommer till däggdjuren är det till skillnad från fågelriket polygamin som dominerar livsstilen. Och där bryter människan mot normen enligt Blomqvist.

– De flesta däggdjur är polygama på så sätt att hanarna har fler än en hona. Människan är ett undantag. Och monogami kan vara fördelaktigt när det behövs två för att hjälpas åt att exempelvis ta hand om ungarna, säger han.

Skulle polygami kunna hämma även människans genetiska utveckling?

– Det går inte riktigt att göra den jämförelsen då fåglarna är mycket rörligare än människorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.