PR-experten Paul Ronge diskuterar MP:s senaste grodor. Foto: Privat och TT

PR-experten om Romson: Hon blir jagad nu

Uppdaterad
Publicerad

Mehmet Kaplan-affären hann inte svalna förrän språkröret Åsa Romson återigen positionerade Miljöpartiet i hetluften. I Gomorron Sverige liknade hon 11 september-attacken med en ”olycka”.

– Hon blir jagad nu, säger pr-konsulten Paul Ronge till SVT Nyheter.

Det har blåst kring Miljöpartiet den senaste tiden. Det började när det uppdagades att bostadsministern Mehmet Kaplan setts fira ramadan tillsammans med Ilhan Senturk, en företrädare som uppges ha kopplingar till den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna.

På måndagen kom beskedet att Mehmet Kaplan lämnar regeringen – och under tisdagsmorgonen satt partiets språkrör, Åsa Romson, i Gomorron Sverige i SVT och beskrev Mehmet Kaplans politiska gärning.

MP-krisen

– Han har varit ordförande för unga muslimer i samband med svåra situationer som kring 11 september-olyckorna, sa Åsa Romson.

”De har gjort bort sig”

Citatet spreds snabbt och Åsa Romson fick omedelbart utstå kraftig kritik.

Inte så konstigt, menar pr-konsulten Paul Ronge:

– Hon blir jagad nu. De har gjort bort sig i Kaplan-affären och då måste man vara varsam med orden, säger han.

Han medger att partiet hamnade i en mycket svår situation när det gäller Mehmet Kaplan, men att man borde agerat snabbare.

– De har bundit fast sig i masten kring Kaplan och har bedyrat hans demokratiska patos och hederlighet. Nu sitter de fast i det och det har gjort att de fått sig en förtroendesmäll av svenska folket, säger Paul Ronge och fortsätter:

– Situationen var nära omöjlig att klara med begåvad krishantering. Det borde de ha insett och i stället dragit ut tanden direkt. Så slipper man ytterligare plågor. Kaplan skulle avgått så fort som möjligt, och helst utan massa förklaringar.

”En del korkade uttalanden”

Åsa Romson har flera gånger tidigare uttryckt sig på ett sätt som mött kritik. Bland annat när hon jämfört den rådande flyktingsituationen på Medelhavet med koncentrationslägret Auschwitz.

– Hon har gjort en del korkade uttalanden och man måste tänka sig för lite mer när man är minister. När hon säger ”olyckorna” så tror jag verkligen inte att det är för att hon försöker bagatellisera händelsen. Men de måste vara mer försiktiga med vad de säger. De måste köra med ägg under gaspedalen, säger Paul Ronge.

Åsa Romson har förklarat sitt uttalande i Aftonbladets morgon-tv med att hon syftade på situationen för muslimer i Sverige efter 11 septemberattackerna.

– Självklart är attacken mot New York 11 september 2001 en av de största attackerna och terrorhandlingarna och övergreppen mot den fredliga och demokratiska världen som vi har sett i modern tid, säger hon.

Fakta: Paul Ronge

  • Född i London och uppvuxen i Vänersborg.
  • Före detta journalist som arbetat på Folket, A-pressen, SVT Rapport, Aftonbladet och Expressen.
  • Sedan 1998 har han profilerat sig som medietränare, medierådgivare och krishanterare.
  • År 2009 gav han ut boken ”När Janne Josefsson ringer – så klarar du pressen”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet