Foto: SVT

Projekt ska hjälpa arbetslösa ungdomar

Publicerad

Arbetsförmedlingens pilotprojekt ”Ung framtid” hjälper ungdomar, speciellt nyanlända, att få praktik, utbildning eller anställning. En som lyckats är Ali Omarie från Syrien.

Ali Omarie flydde från Damaskus till Sverige med sin familj för fyra år sedan. Redan efter ett år började han praktisera på en butik i Göteborg.

– I början var jag barista. Min uppgift var att fixa kaffe åt kunderna, fylla på kaffemaskinen, och ta emot leveranser för att jag inte kunde svenska. Efter en period fick jag mer ansvar som att öppna och stänga butiken, berättar Ali Omarie.

Glad och stolt

Och nyligen blev Ali utsedd till butikschef. Idag vill han själv anställa två personer som befinner sig i samma situation som han var i.

– Idag är jag mycket glad och stolt över mig för att jag kan hjälpa nyanlända arbetslösa att skaffa jobb. Man känner sig speciell, säger Ali.

Fler jobb för ungdomar

Praktiken som ledde till jobb fick Ali genom Arbetsförmedlingens projekt ”Ung framtid”. Det riktar sig till arbetslösa ungdomar, speciellt nyanlända. För att komma ut i arbetslivet erbjuder Arbetsförmedlingen dem praktik, arbetsplatsförlagda utbildningar eller lärlingsinsatser.

– Runt 60 nyanlända är med i Arbetsförmedlingens etableringsprojekt och de ska få arbete eller studier inom sex månader, säger Joe Lahoud på Arbetsförmedlingen Göteborg.

Anställningsstöd

Arbetsgivarna har också möjlighet att få anställningsstöd genom att anställa personer i långtidsarbetslöshet eller som är nya i Sverige.

– Vi vill jobba mer med arbetsgivarna. De kan kontakta oss för att få liknande modeller som den Ali fick gå igenom, säger Joe Lahoud.

Projektet Ung framtid ska utgöra en förstärkning för utveckling i regioner med över 25 procent ungdomsarbetslöshet, inklusive Västra Götaland, och bedrivs tills 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer