Drivmedelsjätten har beslutat att korttidspermittera personal. Foto: TT

Preem drabbas av coronakrisen – planerar permittering av personal

Uppdaterad
Publicerad

Nu slår coronakrisen mot oljebranschen. Drivmedelsjätten har beslutat att korttidspermittera personal – nu inleds förhandlingar med facket.

– Vi är inne i ett extraordinärt läge i samhället. Som företag påverkas vi också naturligtvis, säger Dani Backteg som är presschef.

Preem har beslutat att inleda förhandling med facket om att korttidspermittera personal. Beslutet fattades av ledningen sent på torsdagskvällen efter att man sett hur coronakrisen slår mot företaget.

Enligt presschefen Dani Backteg kommer förhandlingar inledes i nästa vecka. Men det är inte klart hur många i personalen som drabbas. Preem har i dag drygt 1 500 anställda.

Coronaviruset i Västsverige

– De siffrorna finns inte, det kommer bli förutsättningslösa samtal. Man kommer se över samtliga delar av Preems verksamhet, säger han.

Allt mindre drivmedel behövs

Det är framför allt det skiftande oljepriset som drabbat företaget hårt. Det kan betyda att man ena dagen köper olja dyrare än vad man kan sälja drivmedel för. Dessutom märker företaget av hur allt mindre drivmedel behövs när allt fler branscher som flyg och godstransport krymper.

– Så länge det är en stabil marknad funkar det, men när det sjunker och stiger påverkar det oss. Och sen ser vi att det börjar hända en hel del på efterfrågesidan, stora lager börjar fyllas upp, säger Backteg.

”Extraordinärt läge i samhället”

Preem är mitt i en process att investera mellan 15-20 miljarder i sitt raffinaderi i Lysekil. Coronakrisen kan komma att försena en redan utdragen process.

– Vi är inne i ett extraordinärt läge i samhället. Som företag påverkas vi också naturligtvis. Det är olyckligt för att vi har tagit beslut om – och börjat aktivera – jättestora investeringar för den omställningen vi vill göra.

Finansiella problem

Utöver Coronakrisen pågår ett priskrig på olja mellan oljeproducerande länder. Det slår hårt mot Preem menar Cristian Mattsson, IF Metalls representant på raffinaderiet i Lysekil.

– Preem har en finansiell situation som inte är gynnsam just nu men till skillnad mot många har vi en operativ verksamhet som är bra och vi har en samhällsviktig funktion där vi håller beredskaplager.

På fredagsmorgonen informerades personalen om de kommande förhandlingarna.

– Det är blandade reaktioner, många förstår att vi drabbas av Coronakrisen men många är oroliga. Det är ingen njutbar stämning, säger Mattsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet