Se mötet mellan aktivisten om politikern: ”Jag blev positivt överraskad”. Foto: SVT

Här möts aktivisten och M-politikern om oljeraffets expansion i Lysekil

Uppdaterad
Publicerad

Den ena arbetar politiskt för att Preems oljeraffinaderi ska få bygga ut i Lysekil – den andra arrangerar protester mot samma sak.

– Vi kommer göra det som krävs för att stoppa utbyggnaden, säger Isadora Wronski vid Greenpeace.

Isadora Wronski, tf Sverigechef för Greenpeace, planerar att genomföra protester i Lysekil under rättegångsdagarna. Protesterna gäller den möjliga utbyggnaden av Preems oljeraffinaderi och ska genomföras i samband med att Mark- och miljööverdomstolens förhandlingar i frågan drar igång.

– Vi kommer att göra precis det som krävs för att stoppa den här utbyggnaden, säger hon.

– Det är helt orimligt att man skulle öka Sveriges koldioxidutsläpp i ett läge där dom behöver drastiskt minskas. Så att vi kommer ju använda alla tillbud stående medel för att försöka stoppa den här expansionen.

“Exportera inte verksamheten”

Ulf Hanstål är Moderaternas gruppchef i Lysekil och han är positiv till utbyggnaden. För jobbens skull, men även miljön:

– Om de ska kunna ställa om sin produktion till en hållbar produktion så behöver de ju ta lite olika steg. Därför är det viktigt för miljöns skull, den globala miljön att inte exportera den här verksamheten någon annanstans, där den bedrivs på sätt som kanske är sämre för miljön och det globala klimatet, säger Ulf Hanstål.

Prövas av regeringen

Mark- och miljödomstolen har tidigare godkänt Preems ansökan om att bygga ut, men beslutet överklagades.

Nu ska frågan prövas av regeringen, så i stället för att leverera en dom kommer Mark- och miljööverdomstolen att ta fram en bedömning som regeringen ska förhålla sig till. 

Förhandlingarna kommer att pågå mellan 10–13 mars i Lysekil och polisen väntar sig stora protester. 

Se samtalet i klippet ovan eller hela avsnittet i programmet ”Mötet” på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.