Få koll på den infekterade debatten om Preems utbyggnadsplaner i Lysekil. Foto: TT/Thomas Johansson

Preems utbyggnad i Lysekil – få koll på 60 sekunder

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade utbyggnaden av Nordens största oljeraffinaderi i Lysekil har väckt starka känslor. Många är kritiska till expansionen som skulle innebära ökade utsläpp – samtidigt som Preem menar att de tar klimatet på största allvar och vill bli ett klimatneutralt oljebolag.

Spela videon ovan för en sammanfattning av konflikten.

I programmet ”Mötet” träffas Greenpeace tf Sverigechef och en politiker för att diskutera utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil. Se hela programmet på SVT Play.

• I slutet av 2018 fick Preem tillstånd att bygga ut sitt oljeraffinaderi i Lysekil. 

• Utbyggnaden innebar då att raffinaderiet skulle fördubbla sina utsläpp och bli den anläggning i Sverige som släpper ut mest växthusgaser. 

• Planerna väckte kritik och domen överklagades till Mark- och miljööverdomstolen.

• I augusti 2019 bestämde regeringen att de kommer att fatta beslut i frågan. 

• I oktober 2019 meddelade Preem att företaget har minskat den planerade utsläppsökningen och siktar på att bli klimatneutrala senast år 2045. Företagets nya prognos innebär ändå att utsläppen av koldioxid skulle öka från 1,7 miljoner ton per år till 2,7 miljoner ton per år. Därmed skulle oljeraffinaderiet bli Sveriges enskilt största utsläppskälla av klimatpåverkande gaser.

• Den 10-13 mars 2020 håller Mark- och miljööverdomstolen förhandlingar i Lysekil. Efter domstolens yttrande kommer regeringen att fatta beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.