SVT Nyheter Västs reporter Jan Sprangers var på plats under Göteborgs Fiskauktion under torsdagen. Foto: SVT

Premiär för tång på Göteborgs fiskauktion

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen var det premiär för något helt nytt bland fisk och skaldjur på Göteborgs fiskauktion: Färsk tång direkt från havet.

Handlarna flockades kring bordet med den första skörden från Göteborgs norra skärgård. Gamla inbitna öbor må vara skeptiska till att äta ”klödder”, men i andra delar av världen är detta en jätteprodukt.

Bakom satsningen står Cassandra Köbbel och Anna Wångmar. Båda var aningen nervösa innan auktionen kom igång och undrade om det ens skulle komma någon. Men efteråt var de jublande glada. De hade hoppats på kanske en hundralapp för en trälåda med ett halvt kilo färsk sockertång – men priserna steg snabbt, och den sista lådan gick för 850 kronor.

– Utomlands är sjögräs och tång jättestora produkter. Så om några år kommer vi säkert att ha mycket mer av detta, tror Roger Thilander, vd för Göteborgs fiskauktion.

Se hur premiären gick till i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.