Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den kollapsade biten av E6:an vid Stenungsund kommer att kräva månader av röjande och återuppbyggnad.

Presskonferens med kungen och infrastrukturministern vid skreddrabbade E6

Uppdaterad
Publicerad

Infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlson (KD) besökte Stenungsund och lerskredsdrabbade E6 under måndagen. Även Kung Carl XVI Gustaf medverkade och hyllade de som arbetat på olycksplatsen.

– Lyckligtvis drabbades ingen med dödlig utgång, säger infrastrukturministern Andreas Carlson.

Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) besökte skredet vid E6 att visa sitt och regeringens stöd och för att få en bild av olyckans omfattning.

– Jag vill rikta att stort tack till alla som arbetet intensivt i det första, akuta räddningsarbetet, säger han.

Utreda ”så snabbt som möjligt”

Infrastrukturministern beskriver att skredet kommer påverka hela det svenska transportsystemet.

– Det är angeläget att så snabbt som möjligt göra de utredningar som krävs för att sedan börja återställa området, säger Andreas Carlson.

Enligt infrastrukturministern går det inte att uttala sig om när E6 kommer vara återställd eller vad kostnaden kommer bli men han säger att mycket av kostnaderna kommer att hanteras av Trafikverket.

– Trafikverket har tilldelade medel för att underhålla vägarna. Normalt sett är de medlen upptecknade, därför finns en möjlighet att i akuta situationer som denna använda den anslagskredit som myndigheten förfogar över, säger han.

– Utifrån de kontakter jag haft med Trafikverket under helgen gör vi bedömningen att Trafikverket har de medel som behövs för att påbörja arbetet så snart utredningarna är klara.

Ministern säger även att regeringen är redo att vidta de åtgärder som behövs.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) om läget efter jordskredet i Stenungsund. Foto: Adam Ihse/ TT

”Tack och lov att ingen omkom”

Kung Carl XVI Gustaf kommenterade lerskredet och beskrev händelsen som dramatisk.

– Det är en enorm tur att det inte hände på någon annan plats, som ett tättbebyggt område, men det är ju illa nog. Tack och lov var det ingen som omkom, säger kungen.

Kungen hyllar samarbetet mellan räddningstjänsten och polisen.

– Det är imponerande. Det är ett gott samarbete som fungerar i Sverige, när det verkligen gäller så blir det bra, säger Kung Carl XVI Gustaf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.