Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi får räkna med månader” – Hör Trafikverket om förberedelserna inför morgonrusningen. Foto: SVT /Hanna Brunlöf Windell/TT

Inför morgonrusningen på E6:an vid Stenungsund: ”Var beredd på köer”

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket varnade om trafikkaos efter jordskredet i Stenungsund – och pendlarna verkar ha lyssnat. Morgontrafiken rullade på utan större köer på måndagen.

En vanlig måndag hade runt 10 000 fordon kört på E6:an genom Stenungsund, men efter skredet natten till lördag är nu området avspärrat och vägen är helt raserad.

– Det här ger stor påverkan på trafiken. Var beredd på att bromsa upp och på köer, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Kamerabevakar i realtid

Det finns skyltning som visar hur man ska köra när trafiken leds om och Trafikverket har satt upp flyttbara kameror för att kunna följa hur flödena går i realtid. Hur mycket längre tid ens resa kommer att ta är inte möjligt att beräkna i nuläget, enligt Bengt Olsson.

Trafikverket rekommenderar nu att man väljer E45:an eller länsväg 650, kallad ”gamla E6:an”. Risken finns att även tyngre trafik letar sig fram på de mindre vägarna, något som Trafikverket avråder från.

Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, delar bilden av att trafiken verkat flyta på i morgonrusningen.

– Vi hoppas att folk har lyssnat på nyheterna och tagit till sig informationen om att vänta och se hur trafiken ser ut innan man själv ger sig iväg, säger Olsson.

Bohusbanan avstängd

Enligt Västtrafik drabbas åtta busslinjer av skreden. Alla dessa linjer kör en annan väg än vanligt och resenärer kan räkna med förseningar. Bussarna mellan Lysekil och Göteborg och Uddevalla och Göteborg åker men kör länsväg 650 via Ucklum.

Bengt Olsson anser också att det är olyckligt att järnvägstrafiken på Bohusbanan mellan Stenungsund och Uddevalla samtidigt är avstängd fram till hösten 2024. Ersättningsbussar går istället.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trafikverket till pendlarna: ”Ta det lugnare en måndagmorgon som denna”. Foto: Mikael Berglund/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.