Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du höra vilka tre av de vanligaste orsakerna till skred som detta är Foto: Mikael Berglund

SGI: Här startade kollapsen på E6

Uppdaterad
Publicerad

Orsaken till kollapsen på motorvägen förbi Stenungsund utreds nu av både polis och myndigheter. Men det står klart att skredet startade österut – i närheten av den byggarbetsplats som just nu utreds av polis.

– Det kan man se ganska tydligt att det är i de östra delarna det har börjat, säger HannaSofie Pedersen, Statens geotekniska institut (SGI).

Polisen utreder aktiviteterna vid en byggarbetsplats i närheten av raset som allmänfarlig ödeläggelse. Även Statens geologiska institut är på plats för att stötta räddningstjänsten vid den akuta händelsen. Två geotekniker sammanställer underlag från platsen. 

– I det här fallet pågår ingen orsaksutredning just nu vi är i det akuta skedet, säger HannaSofie Pedersen, chef för strategisk klimatanpassning på Statens geotekniska institut (SGI).

Skredet vid E6 i Stenungsund

Startade i de östra delarna

Men på söndagen uppgav de att raset börjat i de östra delarna, precis vid den byggarbetsplats som utreds av polis.

– Det är i de östra delarna det har börjat och sedan har massorna förflyttat sig västerut, säger HannaSofie Pedersen.

Det finns flera ingredienser som kan bidra till skred. I klippet ovan listar SVT tre vanliga orsaker till dem.

Det är inte första gången det går ett skred i Västsverige. Ett av de senare var skredet i Småröd i Munkedal 2006 där 500 meter av närliggande E6 förstördes. Haverikommmissionen utredde frågan och drog slutsatsen att det orsakades av för stora schaktmassor hade lagts på platsen i samband med en byggnation.

I klippet ovan listar SGI tre vanliga orsaker till skred.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skredet vid E6 i Stenungsund

Mer i ämnet