VG-regionen informerar om coronaläget

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19 fortsätter att spridas på allt fler äldreboenden i regionen – det var ett av beskeden under VG-regionens pressträff under torsdagen. Nu ser man smittan på ett 40-tal boenden, en vecka tidigare handlade det om ett tiotal.

Thomas Wahlberg är smittskyddsläkare i Västra Götaland. Han berättar att man fortsätter se en spridning av covid-19 bland äldre, och att man överlag ser en långsam ökning av fall.

– Sammanfattningsvis kan man säga att vi den här veckan fortsätter att se en tydlig uppgång, men vi har ännu inte sett den riktigt snabba uppgången än, säger han.

Han berättar vidare att man sett smittspridning på ett 40-tal äldreboenden i regionen. Tidigare hade man gått ut med att smittan spridits på ett tiotal äldreboenden.

Lugnare i Göteborg än i Stockholm

Det är oklart varför det är en långsammare kurva i Västra Götaland än i Stockholm, fortsätter Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör.

– Men vi är tacksamma, vi får längre tid på oss att förbereda oss. Och samtidigt att de åtgärder vi gör nu med social distansering och så vidare, gör att vi kan få ett lugnare förlopp, säger hon.

Det finns två ”huvudarbeten” i dagsläget, fortsätter hon. Det ena består i att få igång den inhemska produktionen av skyddsmateriell ordentligt.

– Vi ser en bättre situation nu eftersom den inhemska produktionen kommit igång, men produktionen behöver förstärkas, säger hon.

God beredskap

Det andra området man jobbar kring är att frigöra IVA-platser.

– Jag bedömer att vår beredskap är god. Vi har lediga IVA-platser för att ta höjd mot de prognoser som Folkhälsomyndigheten har gått ut med samt hur utvecklingen sett ut i Kina.

Hon avslutar med att berömma kommuner i regionen.

– De gör alla ett fantastiskt jobb.

Regionen vill inte redovisa hur många drabbade som finns i de olika kommunerna i regionen. Man hänvisar då till patientsekretessen eftersom det på vissa orter bara sägs finnas ett fåtal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet