Familjens privata bild hamnade i någon annans händer Foto: SVT/TT

Privat bild hamnade i konstutställning

Publicerad

Bilder du lägger ut på Internet kan stjälas av vem som helst, en varning många hört men något en göteborgsfamilj fått erfara.

För några veckor sedan fick de veta att deras 1,5-årige son fanns med i en konstutställning om aggressioner.

– På ett sätt tänker man att man får skylla sig själv, att man var naiv men samtidigt tänker man vem skulle ha intresse av våra bilder? säger mamman i familjen.

Familjen, som vill vara anonym, har i flera år haft en hemsida där de publicerat texter och bilder från sin vardag främst för släkt och vänner. En av bilderna de lagt upp på sidan var på sonen när han äter en chokladboll och en dag för några veckor sedan fick de reda på att bilden var en del i en bildsvit med politiskt motiv på ett galleri i Skåne.

– Man blir väldigt skakis när man ser framför sig hur folk går och tittar på honom, säger mamman i familjen till SVT Västnytt.

Aggressioner och rasistiska uttryck

Konstnären skriver i en kommentar till SVT Västnytt att utställningen för honom handlade om mäns aggressioner och rasistiska uttryck. Detta genom framförallt en presentation av ett antal föreningar och organisationer och saker de använt för att få fram sina budskap.

Han skriver att han inte tog bilden från familjens sida utan att han hämtat bilder från bloggar, twitter och facebook med anknytning till organisationerna han belyste. Men enligt Anna Hammarén, lektor i juridik vid Högskolan Väst, har ett övertramp skett.

– Den som har tagit ett foto har upphovsrätt till fotot och den som har använder bilden måste ha tillstånd. Har den inte det, har den gjort sig skyldig till upphovsrättsintrång, säger hon.

Enligt Anna Hammarén är den som använder fotot utan tillstånd skyldig att ta bort fotot om man uppmanar denne om det och som upphovsman kan man också kräva en viss ekonomisk ersättning för den visning som har gjorts.

Vanligt med stölder

Vidare säger Anna Hammarén att hon tror att vanligt att bilder stjäls på Internet, mycket på grund av tillgängligheten och att vissa tror att bara för att bilden finns på Internet är den fri att använda. 

– Man har legala möjligheter att sätta stopp för detta, men i praktiken är det nog svårt att göra det och det är svårt att upptäcka, säger hon.

Enligt mamman, vars son hamnade på konstutställningen, har de i efterhand varit i kontakt med konstnären och han har bett om ursäkt. Familjen arbetar nu med att lösenordskydda sin sida och sina bilder.

– Jag tror att många har hört de här varningarna förut, men man tror inte att det händer en själv, säger mamman i familjen.​

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer