Foto: svt

Privata donationer allt viktigare

Uppdaterad
Publicerad

Privata donatorer blir allt viktigare finansiärer för svensk forskning.

Göteborgs universitet räknar med att privata donationer år 2013 utgör åtta procent av de totala intäkterna på 5,6 miljarder kronor.

Lunds universitet startar nu en insamlingskampanj och även Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) planerar en satsning för att locka privata givare.

– Vi har donationer redan i dag, men nu vill man själv sätta en agenda för vad man söker pengar till, säger Philip von Segebaden, fundraisingansvarig vid KTH, som nu arbetar med de omfattande förberedelserna inför den kampanj högskolan planerar inom några år.

Lunds universitets nya insamling syftar också till att styra donatorernas pengar dit universitetet självt tycker att de behövs. Därför innehåller kampanjen 21 specifika projekt som de söker donatorer till. Målet är att dra in tre miljarder kronor, den största satsningen hittills i Norden, enligt dem själva. De statliga anslagen räcker inte till för att locka duktiga forskare och studenter.

– Vi vill absolut inte att finansieringen från staten ska förändras, den är en grundbult. Men vi behöver komplettera den, säger Ulrika Nilsson, chef för donatorrelationer vid Lunds universitet.

Inte styra

Donatorerna kan bestämma till vilket ämnesområde de vill att pengarna ska gå, om de ska gå till utrustning eller till exempel till unga forskare.

TT: Tar det här ifrån universiteten möjligheten att själva styra vad man vill forska om?

– Det ska det absolut inte göra. Dels ska vi kunna ta emot donationer och genomföra det som donationen är ämnad för på ett excellent sätt, dels ska det stämma med det som vi som universitet känner är det som vi vill göra, och definitivt under hatten av fri forskning. Forskning i sin grundkaraktär är ett fritt kunskapssökande.

Sverigerekord

Karolinska institutet (KI) drog för fyra år sedan in en miljard kronor i donationer. Sverigerekord, enligt Agneta Stålhandske, chef för avdelningen för forskningsstöd vid KI. I dag tar de flesta svenska lärosäten emot donationer och kampanjinsamlingar kommer att bli allt vanligare, tror hon. Svenska universitet påverkas av USA och Storbritannien där privata donationer är utbredda.

Viss forskning är svårare att locka donatorer till, berättar hon – KI har hittills haft svårt med forskning kring global hälsa såsom tuberkulos och malaria i Afrika. Cancer och hjärt- och kärlsjukdomar däremot ligger svenska donatorer varmare om hjärtat.

Erika Oldberg/TT

Donationer till svenska universitet

* Göteborgs universitet räknar med att privata donationer år 2013 utgör åtta procent av de totala intäkterna på 5,6 miljarder kronor.

 * Lunds universitet fick år 2012 in runt 700 miljoner kronor i privata medel, donationspengar. Det utgör tio procent av de totala intäkterna på sju miljarder kronor.

 * Karolinska institutet tog år 2013 in 82,2 miljoner kronor från donationer, runt 1,5 procent av de totala intäkterna.

 * Kungliga Tekniska Högskolan beräknar att intäkterna från privata donatorer utgör runt 14 procent av de samlade intäkterna på 3,9 miljarder kronor.

Siffrorna är inte helt jämförbara då universiteten definierar och räknar donationer på olika sätt.

Källa: Lunds universitet, Karolinska institutet, Kungliga Tekniska Högskolan, Göteborgs universitet (TT).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.