Göteborgs golfklubb har länge haft problem med vitkindade gäss och har nu fått tillstånd för skyddsjakt. Foto: Göteborgs golfklubb

Problem med fågelbajs – golfklubb får skjuta gäss

Publicerad

Golfklubben har efterliknat ormar, satt upp flaggor, konstgjorda ugglor och fåglar. Men ingenting har skrämt i väg de 60-tal vitkindade gäss som gjort livet surt för Göteborgs golfklubb. Nu ger Länsstyrelsen klartecken att skjuta några av gässen.

Länsstyrelsen i Västra Götaland ger Göteborgs golfklubb tillåtelse att skjuta 15 vitkindade gäss som ställt till det för klubben. Göteborgs golfklubb, i Hovås, har i flera år haft problem med gässen och har försökt skrämma dem på flera sätt.

– Vi har försökt med allt. I flera år har vi försökt efterlikna ormar, lagt ut slangar, satt upp flaggor, fiskespön och ugglor på stolpar. Det har fungerat en kort stund men sen har de vant sig, säger klubbchefen Niklas Svantesson.

”Avföring överallt”

Han berättar att gässen till sist blev så vana att de bara suttit och vilat under de konstgjorda fåglarna, ett av klubbens skrämselförsök. Det största problemet för golfklubben är fåglelspillningen.

Foto: TT/Arkivbild

– Största problemet är, precis som det är på stränder, att deras avföring finns i princip överallt. Avföringen kan följa med under skor och på maskiner upp till bland annat vår restaurang. Det kan innebära sjukdomar, och eftersom det hela tiden går så mycket folk här på klubben, är det högst olämpligt.

Sista åtgärd

Länsstyrelsen ger golfklubben tillstånd att skjuta 15 vitkindade gäss fram till 1 november i år.

I länsstyrelsens beslut beskrivs det att vitkindade gäss är ett ökande problem nationellt och internationellt. Länsstyrelsen bedömer att olägenheterna kan innebära en ekonomisk skada för klubben om kunderna på sikt väljer andra klubbar och även att spillning kan innebära en ökad risk för sjukdomar.

– Vi hade helst av allt inte velat ha en skyddsjakt, det är verkligen en sista åtgärd. Vi kommer använda det här som en ytterligare metod för att skrämma gässen samtidigt som vi fortsätter med våra andra skrämselinsatser, säger Niklas Svantesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer