Vitkindade gäss. Foto: Johan Nilsson, TT

Ingen skyddsjakt på gäss i Nyköping

Publicerad

Den vitkindade gåsen bajsar på lekplatser och fotbollsplaner i Nyköping. Kommunen ansökte om att få bedriva skyddsjakt på max 30 individer för att komma tillrätta med problemet, men länsstyrelsen säger nej.

SVT har tidigare berättat om gässen som sedan flera år tillbaka är ett stort problem i Nyköping.

Under åren har kommunen bekämpat gässen på olika sätt. Till exempel har man försökt skrämma bort gässen med hjälp av hundar, skrämselskott och staket längs vattnet.

Länsstyrelsen säger nej

Under förra året ansökte man dessutom om skyddsjakt, vilket länsstyrelsen också beviljade. Några gäss behövde dock aldrig skjutas eftersom antalet gäss var färre än tidigare år.

För 2019 ansökte kommunen på nytt om dispens för att få skjuta gäss, men den här gången säger länsstyrelsen nej.

Skyddsjakt får beviljas om det råder fara för ”allmän hälsa och säkerhet” men problemen i Nyköping är inte tillräckligt omfattande, anser länsstyrelsen. Man hänvisar till en tidigare dom i kammarrätten om ett liknande ärende.

Helena Göransson, parkmästare på Nyköpings kommun, är besviken över länsstyrelsens beslut.

Kommunen har överklagat

– Länsstyrelsen anser att det räcker med att skjuta skrämselskott men det gör det bara under en kortare tid tills djuren har vant sig och förstått att det inte är skarpa skott, säger hon.

Kommunen ger sig inte utan har överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.