Just nu är det stora problem med flera kommuners telefonväxlar. Det gäller Sotenäs, Munkedal och Lysekil, där det varken går att ringa ut eller in till kommunerna. Foto: SVT

Problem med flera kommuners telefonväxlar

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det stora problem med flera västsvenska kommuners telefonväxlar. Det gäller Sotenäs, Munkedal, Tanum och Lysekil, där det varken går att ringa ut eller in till kommunerna. Samma problem har drabbat ett antal landsting och flygplatser, däribland Landvetter.

– Vi har fått veta att felet beror på Tele2, som har en driftstörning i sitt centrala system, säger Jenny Borg, kommunikatör på Sotenäs kommun, till SVT Nyheter Väst.

Enligt henne fungerade telefonin en liten stund på morgonen, men sedan niotiden på måndagsmorgonen fungerar det inte alls.

– Det går varken att ringa in eller ut från dessa tre kommuners telefonväxlar, och det är ju absolut inte bra, säger Jenny Borg.

Driftstörningar

Enligt Tele2 är det en av deras underleverantörer som har en stor driftstörning och som påverkar vissa av deras företagskunder.

– Vi ser väldigt allvarligt på detta och händelsen har högsta prioritet, och vi jobbar tillsammans med våra underleverantörer för att åtgärda det här så snart som möjligt, säger Louise Ekman, pressansvarig på Tele2 Sverige, till SVT Nyheter Väst.

Även flygplatser, däribland Landvetter, är drabbad av telefoniproblemen.

– Vad det gäller säkerhet och drift så är vi inte påverkade av detta, däremot är det inte bra för resande som vill nå oss. Vi försöker lösa all kommunikation på alternativa sätt såsom mejl och sms, säger Hans Uhrus, presschef på Swedavia.

Externt mobilnummer

Sotenäs kommun har öppnat ett externt mobilnummer för att kommuninvånare ska kunna komma i kontakt med individ- och familjeomsorgen. Ett nummer som lagts ut på hemsidan och på sociala medier.

– Vi har gjort vårt bästa för att nå ut med problemet och det går att mejla till oss på info@sotenas.se.

Kommunen har ännu inte fått veta när problemet kan vara löst.

Vid 16-tiden meddelade Sotenäs kommun att telefonin börjat fungera igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.