ARKIVBILD. Foto: TT

Svåra telefonproblem i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Tele2, som levererar växeltelefoni, råkade tidigt på måndagsmorgonen ut för ett större haveri i Danmark. Bland de som drabbats är den svenska sjöräddningen och ett stort antal landsting och kommuner. Under dagen ska telefonin dock ha kommit igång igen i vissa områden, meddelar Tele2.

Vid 21-tiden på kvällen är fortfarande stora delar av Tele2:s företagskunder drabbade, men företaget har testat en lösning som har gett en positiv effekt för vissa kunder, säger Louise Ekman, pressansvarig på Tele2 Sverige.

– Det är ett pågående arbete som vi kontinuerligt följer upp och vi hoppas på att fler kunder ska uppleva ökad funktionalitet inom kort, säger hon.

Under dagen har bland annat Dalarnas och Norrbottens läns landsting fått fungerande tjänster igen, meddelar Tele2.

Sjöfartsverket inte längre drabbat

Även Sjöfartsverkets tjänster verkar fungera som vanligt igen efter att SOS under dagen har behövt använda reservlinjer för att koppla in till dem, säger Eva Nordström, kommunikatör på Sjöfartsverket.

– Sen ett par timmar tillbaka har samtalen kommit in på rätt väg, men dock har vi ännu inte fått bekräftat från Tele2 att problemen är lösta, säger Eva Nordström.

Sjuka kommer inte fram

Även sjuka som försökt ringa vårdcentraler eller sjukhus i Region Kronoberg och Västmanland har haft stora problem. På vissa håll blev det bara tyst i luren när man försökte ringa.

Region Västmanland uppger på måndagskvällen att de skapat ett tillfälligt växelnummer för de som behöver komma i kontakt med sjukvården.

I Västerås och i Region Kronoberg har man gått upp i stabsläge, så att ledning eller nyckelfunktioner samlas och utvärderar läget.

”Ser allvarligt på problemen”

Trots att telefoniproblemen har löst sig på vissa håll, har operatören Tele2 inga klara uppgifter om när problemen kommer att vara helt lösta.

En av företagskunderna skriver:

“Vårt företags växel är helt död, man kopplas bort oavsett om man ringer direkt eller till växeln, samt att medarbetarna inte kan ringa ut. Det är förstås oerhört allvarligt men att kommuner och landsting inte kan nås är ju ännu värre, kan leda till stora risker. Hur kan det ens ske?”

Kommuner också påverkade

Många kommuner har också drabbats. Det har varit svårt att komma fram till flera kommuner i Örebro och Västmanlands län som Laxå, Västerås, Örebro, Sala och Askersunds kommun. Även Södertälje och flera kommuner i Bohuslän som Uddevalla, Sotenäs, Munkedal, Tanum och Lysekil, enligt deras hemsidor.

Danskt haveri orsaken

Drygt 450 000 kunder till Tele2/TDC är påverkade i Danmark enligt uppgifter i danska medier. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) säger att de samverkar med Post- och telestyrelsen (PTS) om detta. Presschef Peter Ekstedt på PTS säger att de väntar på besked från operatören om vad felet beror på. De vill inte spekulera i om det handlar om en hackerattack.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer