Foto: TT / SVT

Problem med Västerås stads telefonväxel

Uppdaterad
Publicerad

Det går i nuläget inte att komma fram till Västerås stads växel eller direktnummer. Enligt kommunens Facebook-sida så är det på grund av problem med deras telefonisystem.

Problemet ska ha dykt upp strax innan nio-tiden på måndagsmorgonen och i nuläget finns det ingen prognos när det kan vara löst. Det går för nuläget inte att komma fram till varken växeln eller direktnummer inom kommunen.

Kommunen jobbar just nu med att lösa problemet och har gått upp i stabsläge. Även Västmanlands sjukhus är drabbade av telefoniproblemet och har också gått in i stabsläge.

Även Sala kommun har driftstörningar i telefonin och växeln går inte att nå där heller.

Problem inom regionen

Det är också problem med telefonin både för de som försöker ringa in till Region Västmanland och internt inom verksamheterna.

Enligt regionens hemsida så är reservväxeln aktiverad och huvudnummer till avdelningar styrs om till reservtelefoner. Det innebär att externa samtal kommer fram till reservtelefonerna.

Störningar hos Tele2

Orsaken är ett fel som uppstått hos en av Tele2:s underleverantörer.

– Vi har en väldigt god och nära dialog med underleverantören och har nu identifierat en alternativ lösning som vi ser kan ge oss en fungerande väg framåt, säger Louise Ekman, press- och pr-ansvarig hos Tele2, till TT.

Men hon kan inte ge någon prognos för när felen ska kunna vara åtgärdade.

Region Västmanland uppger på måndagskvällen att ett tillfälligt växelnummer upprättats med hjälp av teleoperatören för de som behöver komma i kontakt med sjukvården.

Numret är 010-548 48 000.

Växeln ska kunna koppla vidare till vårdcentraler och andra mottagningar på tillfälliga nummer. Men väntetider kan uppstå, uppger Region Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.