Landstingsdirektör Karin Stikå Mjöberg ser behov av nya rutiner efter återkommande stora telefonavbrott. Foto: TT/SVT

Landstinget Dalarna efter telefonavbrottet: ”Vi måste ha reservrutiner”

Uppdaterad
Publicerad

I går slutade telefonväxlarna hos flera myndigheter runt om i landet att fungera. I Dalarna var det bland annat Landstinget som drabbades och där har nu den politiska krisledningsgruppen gett landstingsdirektören i uppdrag att höja beredskapen i fall det blir ett nytt långvarigt telefonavbrott.

– Vi måste ha reservrutiner inför sådana här telefonavbrott som tycks komma oftare och oftare och bli större och större, säger landstingsdirektör Karin Stikå Mjöberg.

Tyst hela dagen

Hos Landstinget Dalarna var telefonväxeln tyst i princip hela dagen igår. Det gick till exempel inte att ringa till vare sig lasarettet eller vårdcentralerna.

– Vad vi vet nu så har ingen patient lidit skada, säger Karin Stikå Mjöberg.

Stabsläge tills nästa dag

Ända tills i morse var landstingsledningen i stabsläge. Det innebär att de högsta cheferna finns tillgängliga för att kunna ta snabba beslut.

Landstinget har även tidigare drabbats av telefonavbrott.

– Men aldrig något så här långvarigt, vi fick heller inte veta var det var för fel eller någon prognos om när felet skulle vara avhjälp och det skapade oro i verksamheten, säger Karin Stikå Mjöberg.

Tele2 ska utvärdera

I ett pressmeddelande säger Tele2 att driftavbrottet berodde på ett fel hos en underleverantör och att man nu tillsammans med den ska utvärdera det som hänt och se vilka åtgärder som behöver vidtas för att detta inte ska hända igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.