Bussmiljönärerna ska ändra sina bilvanor Foto: TT

”Bussmiljönärer” i Skövde har åkt halvvägs

Publicerad

Projektet Bussmiljönärer har kommit halvvägs och redan märker deltagarna positiva effekter av att ta bussen istället för bilen.

För två månader sedan startades projektet Bussmiljönärerna, ett samarbete mellan Skövde kommun och Västtrafik för att få färre att ta bilen.

Tio personer valdes ut till projektet och har fått gratis busskort i fyra månader. Tanken med projektet är att få deltagarna att ställa bilen och åka kollektivt, bilisterna är helt enkelt tänkta att ändra sina bilvanor.

9 av 10 vill fortsätta ta bussen

I en sammanställning av Skövde kommun så visar det nu, halvvägs in i projektet, att det redan gett effekt.

– Min inställning kring att ta bussen till och från jobbet har definitivt ändrats. För mig är det mycket smidigt att ta bussen till mitt arbete, jag behöver inte ens byta buss, säger deltagaren Åsa Björklund i ett pressmeddelande.

Deltagarna uppger att de tar bussen fyra av fem gånger till jobbet och 9 av tio personer säger att de kommer fortsätta åka buss efter att projektet är slut.

Kritik mot få avgångar

Sex av tio deltagare känner att de mår bättre efter att de börjat åka buss i stället för bil. Dels minskad stress då de slipper leta efter parkeringsplats, dels har de blivit piggare efter att de rör på sig mer och dels känner de sig lugnare eftersom de kan svara på mejl på bussen.

Men det finns också kritik, flera av deltagarna påpekar att det borde finnas fler avgångar, men också att bussarna går både före och efter den utsatta tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skövde

Mer i ämnet