Starta klippet för att se Victoria berätta om promenaden genom Biskopsgården. Foto: SVT

Boende i Biskopsgården promenerar mot våldet

Uppdaterad
Publicerad

Victoria Sikström som bor i Biskopsgården i Göteborg satt på balkongen när hela området plötsligt fylldes av polisbilar i onsdags. Efter polismordet samlar hon nu boende i området för en promenad mot våldet.

– Det är alldeles för många som har förlorat livet, som var på fel plats vid fel tillfälle, säger hon.

Hör Victoria Sikström berätta om promenaden i klippet ovan.

Det civila engagemanget sedan skjutningen av en polisman på Vårväderstorget har tagit många former. Stora summor pengar har skänkts till den polisens anhöriga, barn har ritat teckningar och motorcyklister har kört kortege genom Göteborg.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

Nu vill Victoria Sikström, som bor i Biskopsgården, också engagera sig och tillsammans med andra boende promenera genom området för att visa respekt och reflektera över vad som har hänt.

Men hon vill inte blanda in politik i aktionen.

– Det här ska vara en stilla promenad för att visa respekt, för mig är det här inte politik.

Polisen har gett aktionen tillstånd att samla upp till 1800 deltagare, som är gränsen för antal personer i en allmän sammankomst enligt pandemilagen. På tisdag eftermiddag har över 700 visat intresse för promenaden på Facebook.

Genom hela Biskopsgården

Planen är att samlas vid Länsmanstorget, promenera förbi Vårväderstorget, för att sedan avsluta utanför polishuset på Vågmästarplatsen. Promenaden arrangeras inte bara på grund av skjutningen av polismannen, utan för allt våld i Biskopsgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

Mer i ämnet