Foto: SVT

Promessa i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Orustföretaget Promessa har försatts i konkurs. Därmed tycks försöken att skapa ekologiska begravningar genom frystorkning vara över, även om konkursförvaltaren har ett visst hopp om att någon annan ska ta över.

– Vi tittar på den möjligheten, det finns intressenter, säger konkursförvaltaren Johan Sölveland.

Promessa startade sin verksamhet i början av 2000-talet och SVT Nyheter Väst har flera gånger rapporterat om de olika turerna. En mängd lik har frusits ner runt om i Västsverige, i anhörigas väntan på att Promessas begravningsmetod ska bli färdig.

De flesta kropparna har efter hand begravts eller kremerats på vanligt vis men fortfarande ligger fem kroppar i Västsverige och fyra i Jönköping nedfrusna.

Framförallt har Promessas problem handlat om att man inte har lyckats ta fram anläggningen som ska frystorka kropparna innan de skakas till stoft.

– Det har hela tiden funnits en stark vilja att lyckas med det här, men det är olika faktorer som har gjort att man inte har lyckats, säger Johan Sölveland.

Stora skulder

Sölveland tror alltså att det finns en möjlighet att projektet kan leva vidare, med någon annan vid rodret.

Men först måste skulderna på runt åtta miljoner kronor betalas. Bland annat är det en spansk kisttillverkare som har fodringar på en milijon kronor.

– Dessutom är det ett antal församlingar inom Svenska kyrkan som inte har fått betalt för att de har hållit kropparna nerfrusna, säger Johan Sölveland.

Paret som driver företaget gick nyligen i personlig konkurs. De sa då till SVT Nyheter Väst att det inte skulle påverka företaget. Så blev det alltså inte.

De nedfrusna kropparna har varit föremål för en lång rad konflikter mellan olika intressenter genom åren.

Se separat artikel och inslag kropparna som fortfarande är nedfrusna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Promession

Mer i ämnet