Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför tycker Christoffer Salander, undersköterska inom nattpatrullen och kandidat till Vänsterpartiets fullmäktigelista, att det så kallade hälsoschemat borde tas bort. Foto: SVT/TT

Protester bland vårdpersonal i Alingsås: ”Skrota hälsoscheman”

Publicerad

I en namninsamling vädjar vårdpersonal till styrande i Alingsås att skrota det så kallade hälsoschemat, som medfört fler nattpass på en heltid.

– Än så länge har jag inte fått någon respons, säger Christoffer Salander (V), undersköterska inom nattpatrullen.

Ungefär 250 personer har skrivit under namninsamlingen i Alingsås vars budskap lyder ”Skrota hälsoschema – återinför 10 timmars nattpass”.

Bakom initiativet är Christoffer Salander, undersköterska inom nattpatrullen och kandidat till Vänsterpartiets fullmäktigelista.

– Det är både nattpersonal och dagpersonal som skriver under. Jag tycker att den här titeln hälsoschema är lite missvisande, då vi får fler arbetstillfällen.

Nattpassen har kortats

För att möjliggöra fler heltider har nattpassen inom vård och omsorg kortats i Alingsås kommun. Det innebär i praktiken några fler nattpass under en schemaperiod än innan. På en heltid arbetar personalen nu 23 nätter under sex veckor.

– Återhämtningen blir jättedålig. Prata med oss som jobbar på golvet, hur vi vill ha våra scheman. Då kanske man kan få en samsyn, säger han.

”Svårt att göra alla nöjda”

Vänsterpartiet i Alingsås vill gå till val på att skrota hälsoschemat. Men Eva-Lotta Pamp (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden tycker inte att politiker generellt ska lägga sig i schemaläggningar.

Eva-Lotta Pamp (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Foto: Julia Kero/ SVT

– Det är nästan svårt att göra all personal nöjd. Heltidsresan och heltid som norm bör fortgå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.