Angelica Petras, boende vid Härlanda tjärn har engagerat sig i protesterna mot det planerade bostadsområdet. Foto: Stadsbyggnadskontoret/Svt

Protester mot bostadsområde vid Härlanda tjärn

Uppdaterad
Publicerad

Efter högljudda protester skrotades planerna på ett kinesiskt konsulat i Göteborg. Vid en annan del av Delsjöområdet strider nu boende för att stoppa ett nytt bostadsområde – men får inte samma respons.
– Det är ett hysteriskt bygge, fullkomligt vansinnigt, säger boende Sandra Björck.

Det populära motionsspåret ”8:an” löper längs med Härlanda tjärn, vidare förbi badplatsens parkering. Lite längre fram passerar joggare den grusplan där Göteborgs stad har långt gångna planer på att bygga en ny grundskola med plats för 550 elever. 

Enligt förslaget ska även 260 nya bostäder byggas i närheten av Härlanda tjärn.

Planerna har fått boende i området att reagera kraftigt och över 400 protester och synpunkter har lämnats in till kommunen.

– Det måste finnas områden som inte har dessa naturvärde, där man kan bygga, säger Angelica Petras, som bor i ett radhus i området och som engagerat sig i protesterna mot byggplanerna.

– Jag tycker att man ska bygga på asfalterade ytor som parkeringsplatser. Man behöver inte skövla och hugga ner träd, säger Angelica Petras.

”Förstör fritidsverksamheten”

Området där skolan, enligt nuvarande plan, ska placeras och även vissa av de nya bostäderna ligger inom ett område som idag klassas som ett naturområde med riksintresse för friluftsliv.

–  I bland måste vi göra avsteg ifrån det och tiderna förändras. Vi har ett överhängande stort behov av att bygga bostäder och stadsdelen behöver en ny skola, säger Ann Catrine Fogelgren (L), vice ordförande i byggnadsnämnden.

Sandra Björck har bott länge i området och kallar bygget för hysteriskt och vansinnigt.

– Vi är inte är emot att det byggs, men det är sättet det byggs på. De förstör mycket för fritidsverksamheten här, säger Sandra Björck.

Del av Bostad 2021

I december presenterades planer på att upplåta mark vid Stora Torp i Delsjöområdet i Göteborg till ett kinesiskt konsulat. Men de planerna skrotades snabbt efter högljudda protester från boende, som menade att det inkräktade på grönområdet. Men vid Härlanda tjärn har det argumentet inte bitit.

Politikerna har dock beslutat om att göra vissa ändringar av ursprungsplanen och tagit bort ett av de tre planerade elvavåningshusen och krympt de två kvarvarande till nio våningar.

Byggplanerna är en del av projektet Bostad 2021, där målet är att 7000 nya bostäder ska stå klara till stadens 400-årsjubileum.

– Behovet är stort och jag tror att vi behöver förtäta stora delar av staden, säger Ann Catrine Fogelgren (L), vice ordförande i byggnadsnämnden.

Är det här ett bra exempel på förtätning?

– Nej, jag skulle inte säga att det här är ett av de bättre sätten. Men ibland så är det tyvärr så att man får kompromissa, säger Ann Catrine Fogelgren (L).

Bland de boende finns en oro över att bostadsmålet för 2021 gör att politikerna nu stressar fram beslut som kommer att påverka det omtyckta delsjöområdet och andra naturområden i Göteborg.

– Risken är ju att man naggar i kanten mer och mer och till sist finns det inget naturområde kvar, säger Angelica Petras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer